More


  Alegeri cruciale în Republica Moldova

  =

  Pe 30 noiembrie se vor desfăşura alegeri parlamentare în Republica Moldova. Acestea sunt cruciale pentru regiune în condiţiile în care Federaţia Rusă are scopul să blocheze la nesfârşit parcursul euroatlantic al acestei ţări.

  Conform sondajelor de opinie recente, electoratul Moldovei este divizat în trei părţi. O treime nu votează, o treime votează partidele pro-Vest (Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Partidul Liberal-Democrat) şi o treime partidele pro-Est (Partidul Comuniştilor, Partidul Socialist şi Partidul Patria). Alegerile din 30 noiembrie vor stabili vectorul de evoluţie a Republicii Moldova şi doctrina care va guverna republica.

  În pofida echilibrelor consemnate de cercetările sociologice recente, prima şansă o au cele trei partide proeuropene, componente a Alianţei pentru Integrare Europeană. Acestea vor fi beneficiarul redistribuirii voturilor şi, mai ales, a opţiunilor din diaspora şi România, care, procentual vorbind, sunt în Republica Moldova mult mai numeroase.

  Moscova are însă mizele ei prin care doreşte să împiedice Alianţa pentru Integrare Europeană să se impună la Chişinău, blocând totodată proiectul euroatlantic promovat cu consecvenţă de această structură politică.

  Astfel, cu binecuvântarea lui Vladimir Putin, Serviciul Federal de Migraţii al Rusiei a luat de curând o decizie ciudată. Muncitorii moldoveni care au încălcat într-un fel sau altul politica de emigrare stabilită de Moscova, vor putea reveni în Moldova până în 30 noiembrie după care se pot întoarce în Rusia pentru a se legaliza şi a-şi relua activitatea liberi, fără restricţii, fiind anulate toate sancţiunile anterioare. Este la mintea cocoşului că, în schimb, acestora li se va impune să voteze cu cine li se va spune. Adică, cu cele trei partide de la Chişinău, purtătoarele opţiunii Est, care nu au voturi pentru a face o majoritate viabilă. Victoria lor, dorită cu acerbicie de Rusia, este una ipotetică, în mod special pentru că după intervenţia din Crimeea şi estul Ucrainei, Moscova a stârnit un val de temeri răsfrânte şi asupra marii părţi a cetăţenilor Republicii Moldova.

  Ca soluţie in extremis, specialiştii în domeniu au răspândit pe la Chişinău fantoma unei “mari coaliţii de unitate naţională”. Ar fi o coaliţie care ar pune partidele pro-Est la masa majoritară. Ceea ce ar conveni de minune Rusiei, ca garanţie că nimic nu se va mai putea petrece din perspectiva scenariului şi năzuinţei euroatlantice a Republicii Moldova. Aducerea la guvernare a comuniştilor ar însemna că Rusia şi-a îndeplinit obiectivele. Este motivul pentru care rezultatul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie este crucial pentru soarta cetăţenilor moldoveni, chemaţi să voteze pentru o viaţă mai bună. Cu înţelepciune, în pace şi cu şanse depline.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img