More

    Bani pentru perfecţionarea cadrelor didactice

    isj

    Prin Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 4871/05.11.2014 s-a aprobat Metodologia privind implementarea proiectului sistemic „Personalul didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat – promotor al învățării pe tot parcursul vieții”. Prin acest proiect, cadrele didactice primesc un stimulent de 700 de lei pentru dezvoltare profesională. Detalii despre acest proiect au fost făcute publice ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de prefectul Eugeniu Avram şi inspectorul şcolar general, Claudiu Mondici.

    Obiectiv: îmbunătăţirea procesului educaţional
    Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea profesională pentru personalul didactic în vederea îmbunătățirii calității procesului educațional, potrivit celor afirmate de Claudiu Mondici. “Pentru realizarea obiectivelor proiectului, la demararea acestuia, fiecărei persoane din grupul țintă (din categoria personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat și universitar de stat) i se acordă o singură dată o subvenție, sub formă de sumă forfetară în cuantum de 700 lei, pentru dezvoltarea profesională. Prin personal didactic beneficiar al subvenției (grup țintă al proiectului) se înțelege personal didactic de predare, calificat sau necalificat, și personal didactic auxiliar încadrat, personal didactic încadrat cu cel puțin o jumătate normă pe post care la data întocmirii listelor se află în concediu medical, personalul didactic din școlile postliceale de stat, încadrat cu cel puțin o jumătate de normă pe post, indiferent de sursa de finanțare a unității, personalul didactic de predare care beneficiază de rezervarea postului, fără obligație de catedră, dar încadrat cu cel puțin o jumătate de normă, indiferent de forma de angajare sau personalul didactic de conducere, îndrumare și control, metodiști din CCD”, a mai precizat Mondici.

    Personalul didactic încadrat în două sau mai multe unități are obligația de a comunica în scris, unităților la care e încadrat, unitatea la care se înscrie pentru primirea subvenției, iar Inspectoratul Şcolar are obligația de a verifica astfel încât să se evite dubla finanțare. Pe parcursul perioadei de dezvoltare profesională individuală, fiecare persoană care a beneficiat de plata subvenției completează, în perioada ianuarie – iunie 2015, un raport individual de dezvoltare profesională, conform modelului de raport ce va fi elaborat de MEN.

    Acordarea subvenției se va realiza de către minister prin inspectoratele școlare care efectuează plata subvenției către fiecare persoană din grupul țintă. “La nivelul județului Satu Mare, avem aproximativ 4000 de beneficiari, iar plata către aceștia se va face luni și marți, în contul bancar al fiecărei persoane sau numerar în cazul celor care nu au deschis cont bancar”, a mai precizat inspectorul şcolar general.

    Proiect de 50 de milioane de euro
    Prefectul Eugeniu Avram a precizat că valoarea proiectului la nivel naţional este de 50 de milioane de euro, din care 21% de la Guvernul României şi 79% de la Uniunea Europeană. “Considerăm că stimulând prin această subvenţionare de 700 de lei, cadrele didactice vor participa la cursurile de perfecţionare. Spre exemplu, eu mă perfecţionez continuu fără să fiu stimulat în acest fel. Consider că este binevenit acest stimulent şi sper să fie bine primit de cadrele didactice”, a mai spus prefectul Avram.
    Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai spus că Executivul are în vedere creşterea salariilor profesorilor. “Ştim cu toţii că ar trebui rezolvată salarizarea cadrelor didactice, dar, în perspectivă, Guvernul Ponta are în vedere acest aspect”, a mai spus prefectul Avram.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE