More


  Câinii fără stăpân, o problemă pentru Tăşnad

  =

  caini

  Primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, a declarat vineri, în cadrul şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, că problema câinilor fără stăpân rămâne una majoră pentru oraşul pe care îl conduce. Deşi există fonduri pentru a combate fenomenul, lipsa unei legislaţii împiedică orice demers. De asemenea, firmele specializate refuză să intervină din cauza vidului legislativ pentru a nu-şi pierde autorizaţia de funcţionare.

  Un scandal revărsat asupra Tăşnadului
  Primarul Vasile Mitraşca a arătat că din cauza unor conflicte apărute între Guvernul României şi diferite asociaţii pentru protecţia animalelor a apărut un vid legislativ care dă mari bătăi de cap administraţiei locale. „Avem, la această oră, o problemă foarte mare nu doar la Tăşnad, ci cred că şi în judeţ. Este vorba despre problema câinilor vagabonzi. Vreau să vă spun că toate aceste societăţi cu care noi avem contract, şi avem în buget şi sume pentru prinderea câinilor, ducerea în adăposturi şi apoi eutanasierea, datorită faptului că există un litigiu între anumite ONG-uri şi Guvernul României, care a emis o ordonanţă, în urmă cu patru sau cinci luni, în această perioadă ne simţim asaltaţi de asemenea câini”, a declarat Vasile Mitraşca.

  Firmele specializate refuză să intervină
  Edilul şef tăşnădean a precizat că în acest moment, din cauza vidului legislativ, administraţia locală este practic legată la mâini, neputând interveni în niciun fel. Practic, firma de ecarisaj cu care Primăria Tăşnad are contract refuză să intervină pentru a nu îşi pierde licenţa de funcţionare. Cu toate acestea, tăşnădenii sunt supuşi la pericole iminente, fiind vorba în special de elevi. “Eu trebuie să mă pun în faţa unei situaţii concrete, în care copilul de clasa I merge la Tăşnad cu punga cu mâncare la şcoală şi sare câinele comunitar pe el. Părintele vine unde, dacă nu la primar. Eu am încercat în aceste ultime zile să readuc firma cu care noi am lucrat în anii trecuţi. Dar cei de la firmă mi-au spus că nu vin pentru că riscă să li se retragă autorizaţia. Eu ce să fac în aceste condiţii?! Pentru că lumea nu va spune că legea nu permite acest lucru, ci vor spune că primarul trebuie să administreze oraşul, să îmi fac treaba. Şi oamenii au dreptate! Ar trebui să încercăm să găsim o rezolvare pentru această situaţie, care nu este una simplă. Noi nu putem să facem mare lucru, decât să alocăm sume din bugetul local apoi să facem un contract, în baza unei licitaţii, cu una din firmele care se ocupă cu aşa ceva”, a precizat Vasile Mitraşca.

  Mărturie şocantă
  Consilierul judeţean Oliviu Buzgău, membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, a vorbit despre un caz care se putea termina dramatic. Este vorba despre un câine maidanez care a atacat un tânăr în zona Pieţei agro-alimentare din Tăşnad. „Un tânăr a fost atacat de un câine-lup, în zona pieţei, şi pur şi simplu l-a muşcat. Era un câine lup de vreo 50-60 de kilograme. Ce am putut să fac?! Am vorbit cu domnul primar, am vorbit cu domnul comandant al Poliţiei. A ajuns câinele pe treptele poliţiei acel câine lup care era să omoare un copil. Dacă era un copil era mai mic pur şi simplu ar fi fost nenorocit”, a declarat Oliviu Buzgău.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img