Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, prezentat ieri la Satu Mare într-o sesiune de informare organizată la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA), reprezintă o oportunitate pentru organizaţiile preocupate de dezvoltarea capitalului uman. Prin acest program, agenţii economici sătmăreni vor avea posibilitatea de a accesa fonduri europene dedicate dezvoltării resurselor umane, incluziunii sociale a grupurilor defavorizate și proiectelor de cooperare transfrontalieră. Evenimentul a fost organizat de Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare şi Incluziune Socială (PROIS NV) şi instituţia gazdă.
Importanţa dezvoltării capitalului uman
În deschiderea manifestării, directorul CCIA Satu Mare, Daniela Culic, a precizat că sesiunea de informare cu privire la acest program este foarte importantă pentru mediul de afaceri din judeţul nostru. Totodată, Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 reprezintă o oportunitate extraordinară pentru atragerea de fonduri europene pentru următoarea perioadă de finanţare.
De asemenea, directorul executiv al PROIS-NV, Silviu Ispas, a arătat că românii trebuie să înveţe din greşelile făcute în perioada precedentă de finanţare, 2007-2013, şi să scrie proiecte mult mai bune pentru următoarea perioadă. „Trebuie să facem lucruri pe care nu le-am mai făcut în perioada precedentă. Să fim informaţi despre ceea ce urmează a fi finanţat de Uniunea Europeană şi să reacţionăm. Să căutăm să cheltuim cât mai mulţi bani din fonduri europene. Dezvoltarea capitalui uman ne oferă o astfel de posibilitate”, a mai spus Silviu Ispas.
Sprijin din partea UE
În continuare, Silviu Ispas a prezentat Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Potrivit acestuia, fondurile europene vor continua să reprezinte pentru România unul dintre cele mai importante instrumente pentru reducerea decalajului de dezvoltare între ţara noastră şi alte ţări ale Uniunii Europene. Iar acest program tocmai acest obiectiv general îl are.
Pentru sesiunea de finanţare 2014-2020, Uniunea Europeană va oferi sprijin pentru dezvoltarea competitivităţii, pentru dezvoltarea resurselor alternative, pentru infrastructură, administraţie şi guvernare şi, nu în ultimul rând, pentru oameni şi societate. În acest ultim capitol vor fi finanţate proiecte care au ca scop creşterea ocupării forţei de muncă, incluziunea socială şi educaţie. După părerea lui Silviu Ispas, proiectele locale şi judeţene care au ca obiectiv accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane şi de incluziune socială a grupurilor defavorizate trebuie sprijinite. De aceea, reprezentanţii mediului de afaceri din judeţ au fost sfătuiţi să scrie proiecte de acest gen.
Tot ieri, în aceeaşi locaţie, a avut loc lansarea oficială a Filalei PROIS-NV la Satu Mare.
Florin Dura