Determinat de orarul editorial specific al cotidianului nostru, scriu aceste rânduri înainte ca BEC să fi făcut publice rezultatele oficiale ale celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Chiar şi aşa, este o certitudine acum că preşedintele României pentru următorii cinci ani a fost ales Klaus Iohannis, candidatul ACL.
Rezultatele exit-poll-urilor difuzate de televiziuni au fost neconcludente şi, cu toate că victoria lui Klaus Iohannis nu mai poate fi pusă în acest moment la îndoială, acesta a declarat că mai are emoţii până când CCR îi va valida succesul. Ceea ce este mai degrabă o cochetărie, ştiut fiind faptul că este vorba doar de o formalitate. Şi sunt şanse nule ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să nu se lase influenţată de scorul prezi-denţialelor în privinţa recursului declarat de Agenţia Naţională de Integritate.
Fără a anticipa concluziile mult mai competente ale analiştilor politici, avansăm opinia că ziua de 16 noiembrie se poate defini prin două mari adevăruri. Pe de o parte, o prezenţă la urne incredibil de mare în diasporă. Pe de altă parte, o prezenţă mult mai mare la cel de al doilea tur de scrutin faţă de primul.
Nu poate fi considerată eronată precepţia că în cel de al doilea tur al prezidenţialelor diaspora a fost cea care a înclinat substanţial balanţa în favoarea lui Klaus Iohannis. Este semnificativ că până la orele locale 19.00, în cele 294 de secţii de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate votaseră peste 284.970 de expaţi români . Iar până la închiderea urnelor din diasporă votaseră în total 378.000 de români. Prezenţa lor masivă la urne, ca şi opţiunea majoritară a acestora în favoarea lui Klaus Iohannis trebuie pusă pe seama necorespunzătoarei organizări , mai bine zis, a proastei organizări a procesului electoral din primul tur al alegerilor, care s-a răsfrânt negativ, ca o sacncţiune, pentru Victor Ponta şi stafful său. Nu este mai puţin adevărat că tabăra ACL a preluat şi a amplificat nemulţumirile diasporei „importându-le”, deşi în ţară primul tur al alegerilor a decurs normal.
Desigur, eşecul lui Victor Ponta nu trebuie pus în exclusivitate doar pe seama diasporei. Nici în România scorul său nu a fost la nivelul scontat, fiind sub cel înregistrat în primul tur al prezidenţialelor. Oricum, cauzele şi mai ales consecinţele pentru români ale victoriei lui Klaus Iohannis se află în plin proces de analiză. Iar concluziile sunt mai importante ca oricând.
Voicu D. Rusu