More


  Estul Ucrainei, separat prin vot

  =

  Regiunile separatiste din estul Ucrainei au votat duminică, 2 noiembrie, pentru a-şi alege preşedinţii şi parlamentele, într-un scrutin susţinut de Moscova, dar denunţat de Kiev drept o preluare neconstituţională a puterii. Alegerile din republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, pe care Moscova a promis să le recunoască, riscă să consfinţească pierderea de către Kiev a teritoriilor rebele după un conflict de şase luni, soldat cu peste 4000 de morţi în urma anexării în martie a Crimeei de către Rusia. Duminică, la câteva ore de la deschiderea birourilor de vot în est, serviciile de securitate ucrainene au anunţat deschiderea unei anchete penale pentru tentative de „preluare a puterii” şi schimbare a ordinii constituţionale, calificându-i pe reprezentanţii republicilor rebele drept terorişti. La rândul lor, autorităţile separatiste au susţinut şi susţin că alegerile sunt consecinţa indispensabilă a necesităţii de a oferi mai multă legitimitate regimurilor politice din Lugansk şi Doneţk. Consemnăm ca un amănunt faptul că viitorul parlament al „Republicii Populare din Doneţk” va avea 100 de deputaţi şi că doar două „mişcări sociale” au concurat în acest scrutin: „Republica Doneţk” şi „Donbasul Liber”, ambele grupări dorind separarea de Kiev.

  La Lugansk, numărul exact al alegătorilor nu este cunoscut deoarece din cele cinci milioane de votanţi înscrişi pe listele electorale înaintea conflictului, mulţi au părăsit regiunea. Pentru mai multă siguranţă, au fost organizate puncte de votare în taberele de refugiaţi ucraineni din Rusia, iar vârsta legală de participare la vot a fost coborâtă la 16 ani.

  Conform unor analişti politici, prin aceste alegeri separatiştii urmează să-şi asigure puterea. Iar consecinţa dirijată de Moscova va fi de lansare a unui „conflict îngheţat” în estul Ucrainei, care poate fi regăsit în mai multe regiuni din spaţiul pro-sovietic. De altminteri, până astăzi există astfel de structuri separatiste născute în urmă cu un sfert de veac în Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabak. Cu ajutorul acestor structuri care o reprezintă, Rusia poate purta la infinit negocieri diplomatice apărându-şi propriile interese.

  În legătură cu modul în care a decurs scrutinul de duminică, Kievul a denunţat o mobilizare intensă de echipamente şi trupe provenind din Rusia în estul rebel al Ucrainei. Orice alte comentarii sunt de prisos.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img