More


  Învăţământul profesional ia avânt la Satu Mare

  =

  prefectura

  An de an, tot mai mulţi elevi sătmăreni preferă să urmeze cursurile unei şcoli profesionale, unde au posibilitatea de a învăţa o meserie, în detrimentul liceelor teoretice. În ultimii trei ani, numărul claselor de învăţământ profesional aproape că s-a triplat. Acestea au fost principalele concluzii trase în urma prezentării Structurii învăţământului tehnic sătmărean, făcută de inspectorul şcolar general, Claudiu Mondici, în cadrul conferinţei “Perspectivele învăţământului dual în judeţul Satu Mare”, care a avut loc ieri la sediul Prefecturii Satu Mare.

  Forţă de muncă calificată
  La eveniment a fost prezent Stelian Fedorca, consilierul ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, alături de prefectul Eugeniu Avram, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, Simona Derşidan, agenţi economici, directori de şcoli şi alţi invitaţi.

  Prefectul Eugeniu Avram a arătat că instituţia pe care o reprezintă se preocupă de îmbunătăţirea relaţiilor dintre instituţiile publice şi agenţii economici, iar proiectul derulat la Satu Mare în privinţa dezvoltării învăţământului dual poate reprezenta un exemplu pentru întreaga ţară.

  În continuare, Claudiu Mondici a prezentat structura învăţământului tehnic sătmărean afirmând că în prezent, la nivelul judeţului, există 20 de şcoli tehnice din care jumătate în municipiul Satu Mare, iar numărul claselor cu învăţământ dual, adică învăţare teoretică la clasă şi practică în unităţile de producţie, a crescut de la 14 în 2012, la 35 în 2014. Inspectorul şcolar general a mai precizat că pentru anul şcolar 2015-2016 se are în vedere creşterea numărul de clase cu învăţământ dual şi pregătirea elevilor în funcţie de cerinţele pieţei muncii.

  Exemplu demn de urmat la Carei
  Reprezentanţii unei firme din Carei, Csaba Knecht şi Dan Brumboiu, au dat ca exemplu un program de formare profesională desfăşurat la Liceul Tehnologic „Simion Bărnuţiu” care în cei trei ani de zile a dat rezultate. Totul a pornit de la faptul că firma, care are ca obiect de activitate producerea articolelor de mobilă, nu şi-a aflat muncitori calificaţi. A fost demarat un proiect împreună cu această şcoală, având sprijinul primarului municipiului Carei, Eugen Kovacs, în anul 2012, când au fost şcolarizaţi 15 elevi, iar un an mai târziu numărul acestora s-a dublat. Pentru anul şcolar aflat în derulare, în cadrul acestui proiect sunt formaţi profesional 62 de elevi şi numărul acestora va creşte. Directorul şcolii din Carei, Emerich Ghindele, a precizat că 85% dintre cei care au terminat şcoala în anul 2014 au fost angajaţi, şi circa 70% s-au înscris la liceu, cursuri la seral.

  De asemenea, inspectorul şcolar pentru învăţământul tehnic, Adriana Dângă, a prezentat Parteneriatul agenţi economici-şcoală, starea actuală şi perspective, iar Simona Derşidan a făcut cunoscute schemele de sprijin guvernamental pentru încadrarea în muncă a absolvenților precum și a elevilor și studenților pe perioada vacanțelor.

  La rândul său, consilierul ministrului Educației Naționale, Stelian Fedorca, a recomandat dezvoltarea învăţământului profesional la Satu Mare, în special, precum şi pe întreg teritoriul ţării, prezentând exemple de bune practici privind învățământul dual la nivel național.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img