More


  Învăţământul profesional, pepinieră pentru piaţa muncii

  - Advertisement -

  angajati

  Nu de puţine ori, agenţii economici sătmăreni s-au plâns de faptul că nu găsesc muncitori calificaţi în judeţ. În acest context, Inspectoratul Şcolar Judeţean s-a reorientat astfel că a fost implementat învăţământul profesional de doi ani. Prima serie de absolvenţi ai acestui învăţământ a fost înregistrată în vara acestui an şi peste 30% dintre aceştia şi-au găsit deja un loc de muncă.

  Absorbţie mulţumitoare pe piaţa muncii

  Relevanța ofertei de formare profesională pentru piața muncii este analizată cu ajutorul mai multor instrumente, între care se numără și analiza inserției profesionale a absolvenților. Dat fiind faptul că în anul școlar 2013-2014 a fost primul an în care s-au înregistrat absolvenți ai învățământului profesional cu durata de 2 ani, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic a elaborat o procedură de investigare a inserției profesionale a absolvenților. În acest context, procedura de investigare s-a aplicat la nivelul județului Satu Mare în colaborare cu unitățile de învățământ, în perioada 15 septembrie – 30 octombrie 2014.

  Astfel, prima promoţie a învăţământului profesional a numărat 277 de absolvenţi în vara anului 2014. Dintre aceştia, 84, reprezentând 30,32% au fost deja angajaţi din care 48 au fost angajaţi de agentul economic unde au efectuat stagiul de practică iar 36 au fost angajaţi de alţi agenţi economici.

  În funcție de calificarea profesională a absolvenților angajați (salariați), cei mai mulţi angajaţi, 33 la număr, au fost tâmplarii universal, urmaţi de mecanicii auto – 22, tapiţer-plăpumar-saltelar – 12, frizer-coafor, manichiurist-pedichiurist – 6, brutar-patiser – 4 şi confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice – 1.

  Învăţământul profesional se dezvoltă
  Pornind de la faptul că an de an creşte numărul elevilor care doresc să înveţe o meserie, învăţământul profesional se dezvoltă la Satu Mare. Astfel, în anul școlar 2014-2015, structura învățământului tehnic sătmărean cuprinde 20 de unități de învățământ, din care trei unități de învățământ care școlarizează numai clase de învățământ postliceal, o unitate de învățământ care școlarizează clase de liceu și învățământ postliceal, trei unități de învățământ care școlarizează numai clase de liceu şi 13 unități de învățământ care cuprind clase de învățământ profesional alături de nivel liceal și învățământ postliceal. Unitățile de învățământ profesional și tehnic sunt distribuite în toate zonele județului, şi anume nouă în municipiul Satu Mare, trei la Carei şi câte una la Negreşti, Livada, Ardud, Tăşnad, Turţ, Tarna Mare, Supuru de Jos şi Lazuri.

  Numărul elevilor creşte an de an. Dacă în 2012 urmau cursurile unei şcoli profesionale 345 de elevi, anul următor numărul acestora a crescut la 356, iar în acest an a ajuns la 842. De asemenea, se are în vedere dezvoltarea acestui sistem de învăţământ, judeţul nostru fiind printre puţinele din ţară unde acesta a fost implementat.

  Demn de remarcat este şi faptul că elevii care urmează cursurile unei şcoli profesionale beneficiază de o bursă de 200 de lei din partea statului, la care se mai poate adăuga şi o bursă din partea agentului economic unde îşi satisfac stagiul de practică.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img