More


  Investitorii, aşteptaţi cu facilităţi fiscale

  =

  cl

  Oamenii de afaceri, fie ei străini sau autohtoni, vor avea o serie de facilităţi în cazul în care vor dori să investească în municipiul Satu Mare şi să creeze noi locuri de muncă.Astfel consilierii locali sătmăreni au aprobat în cadrul şedinţei de ieri reduceri semnificative la taxele şi impozitele locale pentru cei care vor crea noi locuri de muncă. Tot în cadrul şedinţei de ieri a Consiliului Local Satu Mare a mai fost aprobată strategia de extindere a iluminatului public în municipiu, amenajarea unei piste de biciclete spre aquapark sau norme de hrană pentru poliţiştii locali.

  Reduceri între 50 şi 100%
  Una dintre cele mai importante hotărâri de Consiliu Local în cadrul şedinţei de ieri a fost cea privind acordarea de facilităţi fiscale pentru investiţii noi şi crearea de locuri de muncă pe teritoriul municipiului Satu Mare, proiect iniţiat de primarul Dorel Coica şi grupul de consilieri UDMR. Cu alte cuvinte, investitorii vor beneficia de reduceri ale taxelor şi impozitelor locale. Potrivit iniţiatorilor, prin acordarea facilităţilor se estimează că în perioada 2015-2020 vor fi atrase la bugetul local al municipiului Satu Mare venituri suplimentare între 30.000 – 180.000 euro, în funcţie de valoarea totală a investiţiilor noi.

  În acest sens, au fost elaborate patru trepte de reduceri ale taxelor şi impozitelor locale. Astfel, se acordă o reducere de 50% pentru investiţiile între 100.000 – 300.000 euro, cu crearea a minim zece locuri de muncă, o reducere de 65% pentru investiţii cuprinse între 300.000 – 1 milion euro, cu crearea a 30 locuri de muncă, o reducere de 75% pentru investiţii între 1 milion – 3 milioane euro şi crearea a 100 noi locuri de muncă, iar pentru investiţii de peste 3 milioane euro şi crearea a 200 locuri de muncă, reducerea este de 100%. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, investitorii trebuie să menţină locurile de muncă nou create cel puţin cinci ani de la finalizarea investiţiei.

  Iluminatul stradal, extins
  Totodată, consilierii locali au aprobat şi proiectul de hotărâre privind extinderea iluminatului stradal. Prin acest lucru se urmăreşte crearea unui mediu luminos atractiv pentru locuitori, creşterea gradului de civilizație, a confortului și calității vieții, precum şi creșterea gradului de securitate individuală și colectivă. Potrivit proiectului de hotărâre, iluminatul public va fi extins pe străzile Jean Louis, Vlad Ţepeş, Platanului, Dima, Crișului, Râtu Mare, Jocului, Belșugului, Brașov, Jubileului, Independenţei, Ganea, Iasomiei, Muncii, Capricornului, Mușețel, Brândușa, Măcieșului, Sănătății, Astronauților, Muncii, Proiectantului, Astronauților, Aurora, Zenit. Lucrări similare sunt prevăzute şi în zona Piața Agroalimentară Someș, Piaţa Soarelui, parcarea situată între aleea Tisa și aleea Mureșului, intrarea secundară în curtea Colegiului Național “Doamna Stanca”, Parohia Reformată cartier Someș, Biserica Sfinții Împăraţi Constantin și Elena şi Biserica Sfântul Gheorghe.

  Cu bicicleta spre aquapark
  Consilierii locali au aprobat şi proiectul Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Pista pentru bicicliști strada Barițiu – strada Gorunului – DJ194A”. Pista de biciclete va fi realizată prin intermediul proiectului „Descongestionarea traficului din zona centrală a municipiului Satu Mare prin reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii urbane între pasajul peste calea ferată, platforma industrială pentru accesarea centurii de ocolire nordică”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional, Axa1, până la zona de agrement privată „Aqua Parc”. În proiectul de hotărâre se menţionează că necesitatea și oportunitatea realizării investiției se poate justifica prin facilitarea accesului cicliștilor la zona de agrement „Aquaparc” în condiții de siguranță. Dacă acest proiect va fi dus la bun sfârşit, este foarte posibil ca în vară sătmărenii să ajungă la aquapark pe bicicletă.

  De asemenea, a mai fost votat şi proiectul de hotărâre cu privire la acordarea normei de hrană poliţiştilor locali. Aceştia vor primi diferenţiat norma de hrană, cuprinsă între 200-500 lei lunar, în funcţie de activităţile desfăşurate. Prevederile acestui proiect vor fi puse în aplicare de la începutul anului viitor.

  Consilierii locali au mai aprobat decontarea cheltuielilor pentru navetă pentru cadrele didactice în cuantum de peste 24.000 de lei, rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Satu Mare şi a câtorva instituţii subordinate Consiliului Local. Cu excepţia unuia singur, toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img