More


  Legea privind neaccizarea pălincii va fi promulgată de viitorul preşedinte

  =

  zgonea1

  Aflat într-o vizită de lucru în judeţul nostru, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a întâlnit ieri cu membrii asociaţiilor producătorilor de pălincă din judeţul Satu Mare. La întâlnire au mai participat prefectul Eugeniu Avram, deputatul social- democrat Octavian Petric şi managerul public al judeţului Satu Mare, Nicolae Bura. În cadrul întâlnirii, preşedintele Valeriu Zgonea a anunţat că proiectul de lege privind eliminarea accizei la pălincă urmează să fie adoptat de Camera Deputaţilor şi va fi promulgat de viitorul preşedinte al României. De asemenea, Valeriu Zgonea a fost prezent aseară în emisiunea de promovare electorală “Eu cu cine votez”, difuzată de postul de televiziune Nord-Vest TV.

  Băsescu ar putea contesta legea
  Deputatul Octavian Petric a arătat că întâlnirea de ieri a avut loc ca urmare a întâlnirii din 26 octombrie de la Turţ, în cadrul căreia a fost prezentat un proiect de lege pe care PSD doreşte să-l promoveze în Parlamentul României pentru a-i sprijini pe cetăţenii care produc pălincă pentru consumul propriu. Proiectul a fost astfel conceput încât să nu fie încălcată directiva europeană care prevede cele două categorii de producători de alcool: marii producători, care produc peste 10 hectolitri de alcool, şi micii producători. Un proiect de lege vizându-i pe cei care produc pălincă pentru consum propriu a fost iniţiat de 46 de deputaţi, printre care şi deputaţii Erdei D. Istvan şi Kereskenyi Gabor, a declarat deputatul Octavian Petric, fiind la rândul său unul dintre iniţiatori. Proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Buget-Finanţe şi urmează să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, iar după votul final va căpăta forma unei legi, a mai arătat Petric.

  Preşedintele Valeriu Zgonea a declarat că a participat la întâlnirea cu pălincarii la rugămintea deputatului Octavian Petric pentru a le confirma că proiectul, în procedură parlamentară, va fi votat de către Camera Deputaţilor. “Este un accept la nivelul grupului parlamentar PSD, care este grupul majoritar, şi al alianţei de guvernare, ca acest proiect să treacă de Camera Deputaţilor. Tactic şi strategic, dacă îl trimitem acum şi-l votăm acum, există posibilitatea ca preşedintele statului să-l conteste la Curtea Constituţională şi să putem pierde. De aceea, discuţia pe care am avut-o cu colegii mei care au iniţiat proiectul a fost să-l promovăm în Camera Deputaţilor în momentul în care avem un nou preşedinte, care v-a transmis şi domnia sa că se va bate la Bruxelles pentru acest lucru şi va încerca o negociere la nivelul Comisiei Europene pentru România şi pentru cei care sunt producători în uz propriu al acestui produs tradiţional românesc renumit”, a declarat al treilea om în stat.

  Suport masiv pentru proiectul de lege
  Preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că reprezentanţii Comisiei Europene trebuie convinşi că pălinca nu este un produs care trebuie accizat, ci o tradiţie veche de sute de ani. “Nu suntem singurul stat care, pe parcursul integrării, după ce a intrat în Uniunea Europeană, şi-a apărat diferite categorii socio-profesionale şi a avut o abordare diferită faţă de momentul negocierii, care este un moment de preaderare. Poate că atunci nu am fost suficient de inspiraţi şi am dorit să intrăm în UE, iar negocierile din acel moment au avut un alt parfum. În timp, ne-am dat seama că este o chestiune foarte delicată pentru noi, face parte din tradiţiile noastre şi trebuie să găsim o soluţie astfel încât să-i convingem şi pe colegii noştri din UE că nu este un produs care trebuie accizat, ci este o chestiune strict legată de fiecare familie. Este o tradiţie de sute de ani în această zonă, care este apreciată şi de străini când vin în vizită, în turism, în România, această parte frumoasă, pe care noi o considerăm importantă în prezentarea imaginii României în UE şi valoarea adăugată pe care noi o aducem în UE”, a afirmat Zgonea.

  În final, preşedintele Valeriu Zgonea a dat asigurări că proiectul de lege are un suport masiv din partea arcului guvernamental. “Acesta este procedura. La comisie s-a votat, avizele sunt favorabile, sper ca doamna Andreea Paul să nu fie împotrivă, adică să vă treziţi cu un coleg de-al dumneavoastră că este împotrivă, care l-aţi votat aici parlamentar, dar până la urmă bănuiesc că şi domnia sa are nevoie de voturi în 2016, şi să găsim cea mai bună soluţie astfel încât echipa de la Guvern să înceapă o negociere. Aici suntem în acest moment, în rest orice discuţie este inutilă, sunt prezent doar ca să vă confirm ceea ce domnul Petric v-a povestit. Acest proiect are un suport masiv din arcul guvernamental pentru a fi promovat”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

  Pălinca poate deveni produs tradiţional
  Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din Ţara Oaşului, Cornel Mureşan, a arătat că pălincarii se străduie din 2004 să schimbe legislaţia privind pălinca şi să aducă nivelul accizelor la pălincă la un nivel acceptabil. De asemenea, asociaţiile producătorilor de pălincă se străduie să facă o separare a grupelor de accizare între alcoolul produs în urma fermentării cerealelor şi cel produs după fermentarea fructelor, dar fără succes până în prezent. Pălinca şi rachiul de fructe sunt produse tradiţionale româneşti şi acestea ar trebui protejate de stat. Toate ţările din Uniunea Europeană au dreptul să-şi protejeze produsele tradiţionale”, a declarat Cornel Mureşan.

  ZGONEA2

  Liderul pălincarilor din Oaş a mai precizat că randamentul la alcoolul produs din cereale este de zece ori mai mare decât cel produs din fructe, astfel că este aberant ca accizele să fie egale. Acesta a mai adăugat că pălinciile nu trebuie să aibă antrepozite fiscale deoarece nu prestează o activitate economică, ci prestează doar servicii către populaţie.

  În cadrul discuţiilor avute cu preşedintele Camerei Deputaţilor, pălincarii sătmăreni s-au plâns de greutăţile pe care le întâmpină în activitatea lor, arătând că, în cazul în care legislaţia nu va fi modificată, numărul producătorilor de pălincă se va înjumătăţi în cel mai scurt timp. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Pălincă, Gheorghe Ciocan, a declarat că se poate obţine ca pălinca să devină produs tradiţional fără accizare, cu acordul Comisiei Europene.

  Deputatul Octavian Petric a declarat că proiectul de lege va fi adoptat în actuala sesiune parlamentară, iar Guvernul va demara negocierile cu reprezentanţii Comisiei Europene în cursul anului viitor.

  Valeriu Zgonea, în platoul NVTV
  Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost prezent aseară în emisiunea de promovare electorală “Eu cu cine votez”, realizată de moderatorul Dumitru Ţimerman pe postul de televiziune Nord Vest TV. Acesta i-a îndemnat pe sătmăreni să voteze cu premierul Victor Ponta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc duminică. “Aș vrea să-i rog pe sătmăreni să iasă în număr cât mai mare pe 16 noiembrie la vot. După zece ani de scandal, ură și dezbinare, să alegem un președinte calm, care să ne apropie, să ne unească, pentru familie, pentru comunitate, ca să putem să construim și noi, după 25 de ani, o Românie așa cum ne-o dorim. O Românie care să fie prosperă, în care să avem un loc de muncă, în care să avem bani să ne ducem copilul într-o școală normală, în care profesorii sunt bine plătiți. Atunci când ne îmbolnăvim să avem un spital în care un doctor să ne trateze cu respect, să ne facă bine. Avem nevoie de o Românie în care bătrânii să fie siguri că au o pensie din care pot trăi decent, iar tinerii să aibă șansa unui loc de muncă, nu în șomaj după ce termină un liceu, studii postliceale sau o facultate. Din această perspectivă, cel care a garantat că se poate guverna și altfel în România este Victor Ponta. Indiferent de religie, indiferent de apartenența la o minoritate, suntem toți români. Toți dorim ca în acest spațiu în care ne-am născut să trăim mai bine. Victor Ponta este garantul aducerii Europei în România în următorii ani, iar noi credem, așa cum este în viață, că doar o alianță cu cetățenii te poate duce în cea mai importantă funcție pe care o ai. Eu vă îndemn să votați Victor Ponta pe 16 noiembrie pentru o Românie prosperă, pentru un președinte care ne unește”, a fost mesajul lui Zgonea către sătmăreni.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img