More


  Liberalii ascut săbiile

  =

  Dincolo de justificatele felicitări, aplauze şi îmbrăţişări, în tabăra liberală s-a instalat o stare de tensiune beligerantă la doar câteva zile după victoria lui Klaus Iohannis. Semn clar că a început lupta pentru şefia partidului.

  Prima şedinţă la PNL după câştigarea alegerilor prezidenţiale a avut ce-i drept, un aer de sărbătoare, dar în spatele calmului aparent devenea evident că taberele se repoziţionează. Pe surse a apărut informaţia că PNL va avea un congres în luna februarie: varianta este agreată doar de tabăra lui Vasile Blaga. Suspiciunea liberalilor este aceea că Vasile Blaga vrea să îşi pregătească filialele încât în urma unui Congres să fie ales preşedinte al partidului, fără a mai fi nevoit să împartă funcţia cu cineva din vechiul PNL.

  Pe de altă parte, noul PNL a stabilit să nu intre la guvernare decât în eventualitatea în care s-ar organiza alegeri anticipate. Dar scenariul este puţin probabil, având în vedere că nici liberalii, nici democrat-liberalii nu vor să deconteze ceea ce ei numesc, fără argumente convingătoare, „eşecul Guvernului Ponta”. De aceea, deşi PNL doreşte să ia puterea, acest lucru s-ar putea întâmpla cel mai târziu în 2016, după alegerile parlamentare.

  Însă nici din acest punct de vedere nu se poate vorbi despre unanimitate de puncte de vedere. O grupare a liderilor liberali se grăbeşte, având în vedere ca strategie formarea unei noi majorităţi parlamentare care să determine căderea Guvernului Ponta, cât mai repede posibil. Deocamdată Iohannis a precizat că nu va accepta parlamentari din alte partide care au părăsit PNL. Rămâne de văzut, cu toate că şi Blaga s-a declarat împotriva traseiştilor politici.

  Falia existentă în sânul liberalilor mai are o confirmare de care nu se poate face abstracţie. Secretarul general al noului PNL, Marian Petrache, i-a invitat la începutul săptămânii trecute la o petrecere pe preşedinţii filialelor liberale şi pe o serie de parlamentari influenţi. A participat şi Klaus Iohannis, dar nu au fost invitaţi şi democraţi-liberalii. Unul dintre subiectele discutate la petrecere a fost componenţa viitoarei echipe de consilieri ai lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Numărul aspiranţilor s-a dovedit a fi mare, prefigurând o concurenţă acerbă, mai cu seamă că cei interesaţi se aşteaptă ca Iohannis să îşi aducă la Cotroceni o serie de colaboratori de la Primăria Sibiu. În sfârşit, printre numele vehiculate de liberalii lui Iohannis pentru preluarea funcţiei de co-preşedinte al PNL, care va rămâne vacantă după 22 decembrie se numără, alături de Ludovic Orban, senatorul Teodor Atanasiu şi deputatul Dan Motreanu.

  Nu pledăm împotriva competiţiei atunci când este corectă şi pe bază de competenţă. Poate însă că de data aceasta „dansul miresei” a început totuşi prea devreme. Cu riscurile de rigoare.

  Voicu D Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img