More


  Muzică şi delicii şvăbeşti la Satu Mare

  - Advertisement -

  strudel

  Pentru şvabii din judeţul Satu Mare sfârşitul de săptămână a fost unul dedicat bunătăţilor tradiţionale. Forfota a început încă de sâmbătă, când bucătăresele au început pregătirea celui mai bun sau mai mare ştrudel, în timp ce tinerii au demonstrat că ştiu cum să pună în valoare portul popular şi dansurile nemţeşti. Totul s-a petrecut la Festivalul Ştrudelului, sărbătoare tradiţională organizată de comunitatea şvabilor din judeţ.

  Bucătari din tot judeţul
  Evenimentul reprezintă un cadru de întâlnire şi socializare, iar pentru cei mai mulţi dintre ei sărbătoarea este mai mult decât o tradiţie. Organizatorii au pregătit chiar şi un concurs la care s-au înscris bucătari şi bucătărese din Satu Mare, Carei, Moftinu Mare, Urziceni, Ciumeşti şi Botiz. Margareta Hauler, organizatoarea activităţii, s-a declarat mulţumită de amploarea pe care a luat-o evenimentul de la an la an. “Avem înscrise în concurs 18 bucătărese care se întrec în a face cel mai mare şi mai gustos ştrudel. Când eram eu copil, nu era gospodărie şvăbească unde să nu poţi mânca un ştrudel. Acest preparat este unul specific comunităţii noastre pentru că ingredientele care îl compun sunt foarte accesibile chiar şi în vreme de sărăcie”, ne-a mărturisit organizatoarea.

  Secrete dezvăluite
  Pregătirea ştrudelului nu este chiar o muncă uşoară, ba din contră există câteva secrete pentru ca preparatul să fie pe gustul pofticioşilor. Una dintre bucătărese ne-a dezvăluit câteva dintre secretele acestui preparat. “Nu este un preparat chiar uşor de făcut. Trebuie să depui efort, deoarece aluatul trebuie întins bine ca să fie subţire. Un alt secret este ca ingredientele să fie de bună calitate”, a declarat o bucătăreasă din Moftinul Mare.

  Sătmărenii, prezenţi în număr mare
  De la eveniment nu au lipsit nici sătmărenii, care deşi nu fac parte din comunitatea şvăbească s-au lăsat acaparaţi de mirosul preparatelor delicioase şi au venit să deguste ştrudelul cu cartofi, gem sau supa de ştrudel. Chiar şi câţiva reprezentanţi ai autorităţilor locale s-au dovedit a fi fani ai ştrudelui şvăbesc. “Am venit să îi duc şi fetei mele un ştrudel. Ne place foarte mult. Poate anul viitor ne dau şi nouă bucătăresele reţeta ca să ne înscriem şi noi în concurs”, a spus directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy. Sărbătoarea s-a încheiat seara târziu, dar cu siguranţă cei prezenţi nu s-au întors acasă fără să fi ciocnit un pahar de vin fiert sau să fi gustat un ştrudel pregătit după reţeta tradiţională păstrată cu sfinţenie de bucătărese.

  Alexandra Ardelean



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img