More

    Numărul cazurilor de viroze a trecut de o mie

    viroze

    Numărul cazurilor de viroze, pneumonii şi gripă înregistrate în cursul săptămânii trecute a depăşit o mie, ceea ce face ca autorităţile medicale să intre în alertă. Pentru a preveni răspândirea virozelor, specialiştii fac o serie de recomandări sătmărenilor.

    În ultimele patru săptămâni, numărul cazurilor de viroze, pneumonii şi gripă a crescut îngrijorător la Satu Mare. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, de la 568 de cazuri înregistrate în săptămâna 29 septembrie – 5 octombrie, numărul lor a crescut la 865 în următoarea săptămână. Timp de trei săptămâni, numărul acestor cazuri s-a menţinut relativ constant la circa 825 de cazuri. Însă în ultima săptămână, numărul cazurilor de viroze a depăşit o mie ajungând la 1.017, atingând cea mai înaltă cotă din ultimii ani.

    Pe categorii de vârstă, cele mai multe cazuri, 507 la număr, au fost înregistrate la persoanele între 15 şi 49 de ani. De asemenea, au mai fost înregistrate 239 de cazuri la persoanele cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, 110 cazuri la persoane cuprinse între 2 şi 4 ani, 73 la copiii între 0 şi 1 an, adică 422 de cazuri la copii şi nou-născuţi. Totodată, au mai fost 43 de cazuri la persoanele cuprinse între 50 şi 64 de ani şi 45 la cele de peste 65 de ani.

    Deoarece în perioada următoare sunt premise ca numărul cazurilor de viroze şi pneumonii să crească, specialiştii din cadrul DSP Satu Mare recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru a nu se îmbolnăvi. Astfel, este recomandată optimizarea regimului de viaţă si activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic si intelectual, odihnă nocturnă suficientă sau evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola). Totodată se recomandă spălarea frecvenţa a mâinilor cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică), iar în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant. În lipsa batistelor, se recomandă a tuşi sau strănuta la nivelul plicii cotului şi nu în palmă.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE