More


  Oile fac prăpăd în zona Tăşnad-Cehal

  - Advertisement -

  oi

  Proprietarii de terenuri din zona Tăşnad-Cehal se confruntă în fiecare an cu distrugerile provocate de turmele de oi. Cum numărul ovinelor este în creştere în timp ce suprafaţa păşunilor rămâne neschimbată, ciobanii îşi pasc turmele pe unde vor, ştiind faptul că autorităţile nu pot face mare lucru pentru a-i opri.

  Legea, permisivă cu ciobanii
  Primarul comunei Cehal, Gheorghe Jurchiş, afirma în ultima şedinţă a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, desfăşurată la Tăşnad, că acest fenomen ia amploare în ultima perioadă în zona comunei pe care o conduce. „În prezent, doar pe raza comunei Cehal sunt peste zece turme de oi, iar numărul acestora creşte încontinuu. Din păcate, suprafaţa de păşune a rămas tot aceeaşi, astfel că ciobanii îşi pasc turmele de oi pe fâneţele oamenilor. Chiar şi în aceste zile am primit o sesizare despre faptul că pe fâneaţa unui gospodar din Cehăluţ se află o turmă de oi”, afirma primarul Gheorghe Jurchiş.

  Atât şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, comisarul şef Florentin Vlad, cât şi şeful Postului de Poliţie din Cehal, Sorin Copciac, au afirmat că legislaţia nu permite poliţiei să intervină cu prea mult folos. Chiar dacă poliţiştii întocmesc un dosar penal pentru distrugere, acesta este respins de Parchet, astfel că cei păgubiţi trebuie acţioneze în civil. „Sunt mulţi ciobani care îşi duc turmele pe fâneţele oamenilor în vârstă, de peste 70 de ani. Ei ştiu că poliţia nu are ce le face precum şi faptul că sunt mici şanse ca un om de peste 70 de ani să îi dea în judecată pe civil. Am încercat să mediem câteva astfel de conflicte, dar nu prea am avut şanse pentru că ciobanii şi proprietarii de oi ştiu că nu are cine să-i dea în judecată”, a mai spus şeful Postului de Poliţie Cehal.

  În această situaţie, proprietarilor de terenuri nu le rămân decât două alternative: ori îi dă pe ciobani în judecată pe cale civilă ori îşi apără singuri fâneţele.

  Câinii ciobanilor, un pericol pentru cetăţeni
  O altă problemă în ceea ce-i priveşte pe ciobani a fost ridicată de primarul Gheorghe Jurchiş. Acesta a afirmat că, de obicei, stânele se află la marginea satului, în imediata vecinătate a caselor de la periferie. Ciobanii, care potrivit legii Fondului Cinegetic, ar trebui să aibă doar trei câini, au câte 10-12 astfel de patrupede. „În foarte multe cazuri, saivanele de oi sunt foarte aproape de locuinţele oamenilor. La aceste saivane sunt câte 10-12 câini, care de obicei umblă în haită. Dacă cumva se apropie un copil sau chiar un adult, de aceste saivane, câinii reprezintă un real pericol pentru vieţile acestora”, a mai spus primarul Jurchiş. Edilul şef a mai adougat că haitele de câini ale ciobanilor reprezintă un pericol pentru cetăţeni chiar mai mare decât cel prezentat de câinii vagabonzi.

  Din păcate, însă, nici în acest caz poliţiştii nu pot interveni, astfel că se ajunge în situaţia în care ciobanii nu numai că fac ce vor dar bagă şi spaimă în cetăţeni lăsând câinii liberi. Cetăţenii din zonele respective se tem că trebuie să se întâmple vreo nenorocire ca apoi să fie luate măsuri.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img