Oşenii s-au prezentat în număr mai mare la urne în turul doi de scrutin la alegerile prezidenţiale, comparatic cu primul tur. Dacă în urmă cu două săptămâni, până la ora 19.00 îşi exercitaseră dreptul la vot circa 31% dintre cei înscrişi pe listele electorale, ieri până la această oră votaseră 45%, cu 14 procente mai mult. Comuna Racşa a avut şi de această dată cel mai mare număr de alegători.
Început timid
Până la ora 10.00, în localităţile din Ţara Oaşului se prezentaseră la vot un număr destul de mic de alegători, 6,33%, însă mai mare cu circa un procent şi jumătate faţă de primul tur de scrutin. Racşa, cu 12,5% şi Călineşti Oaş, cu 10,12%, ocupau la acea oră primele două locuri, în timp ce comuna Batarci, cu 3,4%, şi Turţ, cu circa 3%, erau codaşele. Totodată, în capitala Ţării Oaşului, Negreşti Oaş, se prezentaseră la urne circa 8% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale.
Tot până la ora 10 a votat şi primarul comunei Racşa, Toma Betea, care este şi secretarul Organizaţiei Judeţene a PSD Satu Mare. După ce şi-a exercitat dreptul de vot, Toma Betea a precizat că a votat pentru mai bine şi că aşteaptă ca viitorul preşedinte al României să aducă linişte şi bunăstare în ţară. Tot înainte de ora 10.00, la Racşa a votat şi viceprimarul Toader Bălaj, care a precizat că şi-a dat votul pentru un preşedinte care uneşte, nu dezbină.
Numărul votanţilor a crescut după ieşirea de la biserică
Cu cele circa 30 de procente, comuna Racşa a continuat să fie pe primul loc în zona Oaşului ca prezenţă la vot după ce lumea a ieşit de la biserică. Per total, la ora 13.00, în Ţara Oaşului votaseră circa 18,5% dintre cei înscrişi pe listele electorale, prezenţă mai bună decât în urmă cu două săptămâni când, la aceeaşi oră, s-au prezentat la urne circa 15% dintre alegători. După Racşa, cu 27,21%, comune fruntase ca prezenţă la vot la ora respectivă mai pot fi amintite Turţ – 23%, Călineşti – 22,5% sau Halmeu, cu 17%, în timp ce cu numai 13%, comuna Batarci se afla codaşă.
După ieşirea din biserici, procentul de prezenţă la vot în oraşul Negreşti Oaş a ajuns la peste 17%. Tot în aceeaşi perioadă a votat şi primarul oraşului, Aurelia Fedorca, care şi-a exercitat dreptul de vot la secţia 202 amenajată la Şcoala Gimnazială nr. 3. După ce a ieşit de la urne, edilul şef al capitalei Ţării Oaşului a declarat că a votat pentru continuarea proiectelor şi pentru ruperea de comunism. „Am votat pentru continuarea proiectelor, pentru tinereţe, drumuri europene, pentru ruperea definitivă de comunism şi întoarcerea spre Europa. Aştept ca viitorul preşedinte al României să fie echilibrat, să dovedească că-i pasă de oameni şi un preşedinte care uneşte, nu dezbină”, a mai spus Fedorca.
Aproape 45% prezenţă la ora 19.00
După amiază, oşenii au continuat să iasă la vot, astfel că la ora 16.00 în Ţara Oaşului era înregistrată o prezenţă medie de circa 33%, mult peste ceea ce s-a întâmplat la primul tur când era înregistrată o prezenţă de doar 21%. Din nou, Racşa, cu 41,17% prezenţă la urne, se afla în frunte, fiind urmată de Turţ, cu 37,72%, Călineşti Oaş – 36% sau Tarna Mare – 34,5%. La Negreşti Oaş, a fost înregistrată o prezenţă de circa 32%.
Însă, la ora 19.00, prezenţa la vot în Ţara Oaşului a crescut până la aproape 45%, mult peste cele 31 de procente înregistrate în urmă cu două săptămâni. Comuna Racşa se menţine lider, cu o prezenţă de aproape 60%, urmată de Oraşu Nou, unde s-a votat masiv seara, ajungându-se la aproape 58%, Tarna Mare, cu 48,24%, fiind pe locul trei. Comunele Bixad şi Gherţa, cu aproximativ 35% fiecare, sunt cu cee mai scăzută prezenţă la urne.
Potrivit celor din zonă, prezenţa la vot ar fi fost mult mai mare dacă oşenii nu ar fi fost plecaţi la muncă în străinătate. Cu toate că circa 35% dintre oşeni se află în Occident, aceştia se află înscrişi pe listele electorale permanente, iar procentul de prezenţă se calculează în funcţie de ele. Altfel, prezenţa la vot ar fi trebuit să crească cu cel puţin 10%.
Florin Dura