More

    Părinţii, buni de plată pentru datoriile copiilor

    plata

    Tot mai mulţi părinţi, în special cei pensionari, sunt executaţi silit pentru datoriile acumulate de copiii lor. Este vorba, în special, despre creditele luate de părinţi în favoarea copiilor sau, pur şi simplu, despre faptul că părinţii au girat împrumutul copiilor cu bunurile personale. Din păcate, sunt părinţi care plătesc din propriul buzunar sumele împrumutate de odraslele lor de la cămătari, care, fără niciun pic de milă, îi scot pe bătrâni din propriul apartament. Astfel de cazuri au intrat, de altfel, şi în atenţia Instituţiei Prefectului.

    Se împrumută pentru copii
    Tot mai mulţi pensionari sătmăreni lasă deoparte propriile probleme legate de pensiile mici, scumpiri şi boală şi se lasă copleşiţi de sentimentele de responsabilitate faţă de copii şi nepoţi, ajunşi în şomaj şi cu probleme financiare. Pentru a-i ajuta pe aceştia să facă faţă ratelor la bănci sau cheltuielilor de întreţinere, bătrânii recurg, în cazurile norocoase, la împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) şi speră să trăiască suficient pentru a returna banii împrumutaţi. Fenomenul este recunoscut de conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, care încearcă să îi ajute pe bătrâni şi în cazul în care nu mai pot plăti împrumutul, acordându-le reeşalonări ale datoriilor.

    Cămătarii, executori fără inimă
    În atenţia Instituţiei Prefectului a intrat în această săptămână un caz destul de grav. O femeie riscă să ajungă în stradă după ce băiatul ei s-a împrumutat de la un cămătar şi nu mai poate restitui împrumutul. Folosindu-se de un act de împrumut, legalizat la un notar public, cămătarul a reuşit să intre în posesia apartamentului. Cum femeia nu poate fi scoasă în stradă, în mod legal, pe timp de iarnă, cămătarul îi face viaţa un calvar. I-a tăiat femeii gazul, apa şi curentul, pe motiv că nu locuieşte nimeni acolo. În acest moment femeia şi-a pierdut agoniseala de o viaţă din cauza unui împrumut luat de fiul ei, dar care se pare că a girat cu casa părintească.

    Oficial, părinţii nu pot fi executaţi silit
    Dacă părinţii nu au girat un împrumut al copiilor, oficial aceştia nu pot suferi niciun fel de consecinţe. Chiar dacă copiii locuiesc împreună cu părinţii.

    Concret, chiar dacă nu există o garanţie clar specificată în contractul de credit, precum o ipotecă sau gaj pe un bun, băncile impun garantarea împrumutului cu garanţie personală. Acest lucru înseamna că în caz de nerambursare a împrumutului, se poate pune poprire pe venituri şi pe conturi bancare sau se pot executa orice bunuri detinute de debitor.

    De asemenea, în cazul în care există un co-debitor sau un girant al creditului, aceleaşi reguli sunt extinse şi asupra acestora. În schimb, banca nu se va putea îndrepta însă pentru recuperarea restanţelor către terţe persoane, chiar dacă acestea sunt rude de gradul I. Atâta vreme cât părinţii nu si-au asumat niciunul din aceste roluri nu pot fi executaţi silit, chiar dacă locuiesc împreună cu copiii.

    Mai mult, dacă copilul nu are niciun fel de venituri, nici bani în conturi bancare şi nici bunuri ce pot fi valorificate, nu are cum să fie executat silit. Banca poate însă redeschide procedura de executare la intervale regulate de timp, în cazul în care obţine venituri sau dobândeşte bunuri ce pot fi valorificate.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE