More

    Poliţele RCA, mai scumpe de la anul

    rca

    La fel ca în fiecare an, firmele de asigurări pregătesc pentru acest sfârşit de an şi începutul anului viitor scumpiri de cel puţin 30% la poliţa auto obligatorie. Ei profită de faptul că cele mai multe poliţe RCA sunt încheiate în această perioadă.

    Motivul: daunele mari care trebuie achitate
    Poliţele de asigurare auto RCA vor fi scumpite cu circa 30% încă din luna decembrie a acestui an, potrivit celor afirmate de reprezentanţii companiilor de asigurări. Aceştia susţin că au pierderi din cauza faptului că trebuie să achite prea mulţi bani pentru daunele produse în urma accidentelor, iar noile norme ale Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor îi obligă să crească tarifele.

    Astfel, dacă în prezent o poliţă RCA medie este de circa 500 de lei, din a doua jumătate a lunii decembrie sau începând cu data de 1 ianuarie 2015, acesta vacosta cu 150 de lei mai mult, adică 650 de lei. Potrivit reprezentanţilor companiilor de asigurări, scumpirea poliţelor RCA vine după ce regulile de pe piaţă s-au înăsprit pentru a evita blocajele la decontarea daunelor.
    Cel mai mult vor avea de suferit tinerii şoferi cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care vor fi nevoiţi să scoată din buzunar până la 2.000 de lei pe an pentru poliţa RCA. Nu numai grupa de vârstă 18-30 de ani decide preţul poliţei obligatorii. În calculul acesteia contează foarte mult şi vechimea maşinii.

    O altă noutate care vine în defavoarea şoferilor constă în faptul că istoricul acestora este şters definitiv odată ce aceştia îşi schimbă maşina. Cu alte cuvinte, reducerea de 20-25% din valoarea poliţei RCA pentru că nu a făcut accidente nu va mai fi aplicată dacă şoferul îşi schimbă maşina.

    RCA pe bunici şi părinţi
    Pentru ca tinerii şoferi să nu mai achite sume exorbitante la poliţele RCA, aceştia au găsit o modalitate mai puţin costisitoare. Aceştia îşi înmatriculează autoturismele pe numele părinţilor sau chiar a bunicilor, astfel că preţul asigurărilor obligatorii auto poate fi diminuat cu până la 60%. Acest lucru se datorează faptului că marea majoritate a companiilor de asigurări consideră că șoferii de peste 30 de ani și chiar pensionarii nu se încadrează în categoria de risc ridicat pentru producerea accidentelor rutiere, deci polița pentru ei este mult mai ieftină.

    Reprezentanţii firmelor de asigurări sătmărene spun că deja se confruntă cu acest fenomen, iar în ultimele luni numărul poliţelor asigurate pentru şoferii tineri a scăzut vertiginos.

    Demn de remarcat este şi faptul că tinerii care-şi aduc autoturisme din străinătate le înmatriculează tot pe numele părinţilor sau a bunicilor din aceleaşi considerente. “Nu este exclus ca în câţiva ani marea majoritate a autoturismelor să fie înregistrate pe numele unor persoane de peste 50 de ani, în timp ce tinerii sub 30 de ani să nu mai aibă înregistrat pe nume niciun autoturism”, a afirmat un dealer de asigurări din Satu Mare.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE