More


  Porcul din rasa Mangaliţa reînvie la Satu Mare

  - Advertisement -

  bazna

  Directorul general în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Neaţă, a fost prezent ieri la Satu Mare pentru a participa la ședința de constituire a Asociației crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița. Potrivit acestuia, se dorește revigorarea celor două rase, iar MADR va sprijini crescătorii, cu condiția să fie înscriși în asociație. Gheorghe Neață susține că cele două rase de porci ar putea deveni un adevărat brand naţional. Conform aceleiaşi surse, la nivel național, din rasa Bazna mai sunt doar 150-200 de capete, iar din Mangalița, aproximativ 3.000 de capete.

  De asemenea, o explicaţie a sănătăţii populaţiei din trecut ar fi şi faptul că, până în urmă cu cincizeci de ani, rasa de porci cea mai întâlnită în gospodăriile românilor era „Mangaliţa”, o rasă puţin pretenţioasă şi spornică. Carnea porcului din această rasă nu conţine sau conţine foarte puţin colesterol, motiv pentru care Mangaliţa a revenit în atenţia crescătorilor de animale şi a gospodarilor care ţin pe lângă casă cel puţin un porc, pentru consumul propriu. Porcul Mangaliţa este o rasă aparte, este mic, cu oase subţiri, păr creţ, cap mic şi urechi mari, burtă mare şi picioarele scurte.

  În ceea ce priveşte oportunitatea de afacere, la porcii Mangaliţa procentul de carcasă este de 50-55% iar stratul de grăsime poate depăşi 30 mm, însă calitatea cărnii şi gustul acesteia depăşesc cu mult restul cărnurilor comercializate. Porcii în viu se vor vinde cu un preţ ceva mai mare decât cei din rasele obişnuite ( în jur de 120-130 lei) , într-un an se va încasa suma de 320 mii lei din care, scăzând cheltuielile, vor rămâne 180-210 mii lei, sumă deloc neglijabilă. Concret, în maxim 4-5 ani, investiţia într-o astfel de fermă se va amortiza.
  Robert Marcus  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img