More


  Presiuni ale Rusiei asupra Chişinăului

  =

  Presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova cresc zi de zi, pe măsură ce se aproprie alegerile pentru Parlamentul de la Chişinău, care vor avea loc la 30 noiembrie. Exemplele sunt numeroase şi edificatoare.

  Un grup de trei persoane condus de directorul Institutului de Cercetări Strategice de la Moscova a fost reţinut acum câteva zile pentru cercetări pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Grupul intenţiona să ajungă în regiunea separatistă Transnistria, sub pretextul că urmau să participe la un meci de fotbal. Au fost însă controlaţi de grănicerii aeroportului după o sesizare a Serviciului de Informaţii de Securitate din Republica Moldova. A fost însă doar cel mai recent astfel de incident. Tot mai mulţi analişti moldoveni avertizează că scenariul se aseamănă până la a fi identic cu strategia Rusiei de a trimite în Republica Moldova sub chip de experţi de tot felul persoane cu misiuni de spionaj.

  Un alt personaj dubios, om de afaceri care a făcut avere în Rusia s-a întors între timp în Moldova promovând apropierea de Federaţia Rusă şi militează pentru intrarea în uniunea eurasiatică pe care Vladimir Putin încearcă să o formeze în spaţiul ex-sovietic.

  Omul de afaceri candidează la alegerile parlamentare, năzuind să atingă pragul electoral.

  La fel apoi, Transnistria se pregăteşte în mod evident de provocări. Şeful poliţiei din oraşul Tighina, controlat de regimul de la Tiraspol, a avertizat recent că are suficiente informaţii conform cărora în regiune se pregăteşte o acţiune de destabilizare, inclusiv în apropierea unităţilor unde sunt staţionaţi militari ruşi sub mandat de menţinere a păcii. Informaţiilor invocate le lipsesc însă dovezile concrete.

  Nu în cele din urmă, în ton cu ameninţările ruşilor constante de când Moldova a semnat acordul de asociere şi liber schimb, braţul lung al lui Putin a ajuns la exporturile moldovenilor. După ce ruşii au ameninţat că vor impune suprataxe pentru produsele din Moldova sau chiar le vor interzice pe unele, Belarusul a decis să nu mai importe carne de porc din Republica Moldova, sub pretextul că producătorii moldoveni nu respectă normele sanitar-veterinare ale uniunii vamale. Decizia a venit la doar câteva zile după ce preşedintele belarus Alexandr Lukasenko, poreclit „ultimul dictator din Europa”, a recunoscut că Putin i-a cerut să se alăture în boicotarea Moldovei, pentru decizia Chişinăului de a fi semnat acordul cu Uniunea Europeană.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img