Direcția Silvică Satu Mare va pune la dispoziţie un număr de 50.000 de puieţi de stejar pedunculat pentru refacerea aliniamentelor de arbori de-a lungul căilor de comunicații și a pâlcurilor de pădure din pajiștile din cadrul siturilor Natura 2000 ROSCI0214 Râul Tur și ROSPA0068 Lunca inferioară a Turului. Astfel, plantările vor avea loc la Urziceni, Turț, Halmeu, Moftin, Livada, Tiream, Ardud, Porumbești, Supur, Dorolț și Micula.
Succes cu repetiţie
Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare și Direcția Silvică Satu Mare continuă şi în acest an acţiunea de reîmpădurire, având în vedere succesul repurtat în cursul anilor trecuţi. “Ținând cont de reușita campaniei de plantare de puieți inițiată de Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare și Direcția Silvică Satu Mare din primăvara anului 2014 când s-au plantat un număr de 209.000 de puieti pe raza a 21 de comune pe 23 de amplasamente a fostelor depozite de deșeuri din mediul rural, campania va continua și în toamna acestui an, începând cu luna noiembrie 2014. În urma evaluării stării puieților plantați de către primăriile din județul Satu Mare în primăvara anului 2014 și a necesarului de puieți pentru refacerea aliniamentelor de arbori de-a lungul căilor de comunicații și a pâlcurilor de pădure din pajiștile din cadrul siturilor Natura 2000 ROSCI0214 Râul Tur și ROSPA0068 Lunca inferioară a Turului, s-a estimat un necesar de 50.000 de puieți de stejar pedunculat care vor fi asigurați de către Direcția Silvică Satu Mare”, se arată într-un comunicat de presă remis de către Agenţia pentru Protecţia Mediului.
Efort comun, succes comun
Astfel, plantările se vor face cu ajutorul reprezentanţilor administraţiilor locale din Urziceni, Turț, Halmeu, Moftin, Livada, Tiream, Ardud, Porumbești, Supur, Dorolț și Micula, respectiv a reprezentanţilor Societății Carpatine Ardelene și ai Taberei ecologice de la Tarna Mare. “Acțiunea de plantare se va face după un calendar bine stabilit, în funcție de preluarea puieților de la ocoalele silvice, de către reprezentanții primăriilor Urziceni, Turț, Halmeu, Moftin, Livada, Tiream, Ardud, Porumbești, Supur, Dorolț și Micula, respectiv a reprezentanților Societății Carpatine Ardelene și ai Taberei ecologice de la Tarna Mare. În vederea reușitei campaniei de plantare pentru toamna anului 2014, la acțiunea de plantare se vor implica atât reprezentanți ai organizatorilor, ai primăriilor participante, alături de voluntari și instituţiile de învăţământ de pe raza localităţilor”, se mai arată în sursa citată.
Ciprian Bâtea