More


  Sătmărenii, conştiincioşi cu plata ratelor la bănci

  =

  Ghiseu-bancar

  Cu toate că valoarea restanţelor la creditele bancare ale sătmărenilor se menţin încă la cote ridicate, dacă se face o comparaţie cu judeţele din Regiunea de Nord Vest se poate constata că Satu Mare se află în cea mai bună situaţie. Cu o pondere de doar 10,14% a ponderei restanţelor în raport cu valoarea creditelor, judeţul Satu Mare se află pe primul loc la acest capitol.

  Scad restanţele
  Sub presiunea Băncii Naţionale a României (BNR), începând din luna aprilie şi până în prezent valoarea efectivă a restanţelor la creditele contractate la bănci, fie de companii, fie de populaţie, a scăzut. Băncile au scăpat de creditele neperformante vânzându-le, curăţându-şi astfel bilanţurile.

  Acest lucru s-a întâmplat şi la nivelul judeţului Satu Mare, iar valoarea restanţelor sătmărenilor la plata creditelor la bănci a scăzut. Astfel, dacă la finele lunii aprilie, când a debutat campania BNR, la nivelul judeţului Satu Mare erau înregistrate restanţe în valoare de 335 de milioane de lei, din care 154,4 milioane de lei în moneda naţională şi 180,5 milioane de lei în valută, la finele lunii septembrie acestea au scăzut cu 56 de milioane de lei, ajungând la 279 de milioane de lei. Asta în condiţiile în care valoarea creditelor sătmărenilor a fost aproximativ egală (2,72 miliarde de lei în aprilie şi 2,73 de miliarde de lei în septembrie), potrivit raportărilor făcute de BNR.

  Ponderea cea mai mică în regiune
  Dacă se face un calcul a ponderii restanţelor în raport cu valoarea creditelor, se poate constata că la nivel naţional aceasta depăşeşte 20%. Din fericire, judeţul Satu Mare se află, din acest punct de vedere, mult sub media naţională, având o pondere a restanţelor de 10,15%, potrivit calculelor făcute de BNR.

  La nivelul Regiunii de Nord Vest, judeţul Satu Mare stă cel mai bine din acest punct de vedere. Astfel, judeţul Cluj are o pondere a restanţelor de 13,9%, Bihorul de 14,5%, iar Maramureşul de 15,5%, sau Bistriţa-Năsăud, cu 19%. Însă ponderea restanţelor sătmărenilor la bănci este mai puţin de jumătate faţă de cea înregistrată în judeţul vecin, Sălaj, unde este înregistrată o pondere de 24,7%, mult chiar şi peste media naţională.

  Politica bancară schimbată
  Potrivit reprezentanţilor băncilor din judeţul Satu Mare, schimbarea politicii băncilor faţă de clienţi a reprezentat una dintre cauzele principale care au dus la scăderea ponderii restanţelor în judeţul Satu Mare. În foarte multe cazuri s-a trecut la reeşalonarea plăţii creditelor rezultând astfel rate mai mici şi mai uşor de achitat.

  De asemenea, în ultima perioadă a fost înregistrată şi o uşoară creştere a salariilor sătmărenilor, lucru care a facilitat plata ratelor la bănci. Mulţi dintre sătmărenii care au avut de achitat mai multe credite, în timp au scăpat de unele dintre acestea, iar acum au posibilitatea de a şi le achita mai uşor pe cele rămase.

  Specialiştii din sistemul bancar se aşteaptă ca valoarea restanţelor să scadă şi în perioada următoare.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img