Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, Gabriel Leş, a declarat ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că fermierii care au terenuri în zonele ecologice întâmpină probleme serioase din partea reprezentanţilor Societăţii Carpatina Ardeleana şi îi consideră pe aceştia „foarte rigizi”. Tot în cadrul şedinţei de ieri, inspectorul şcolar general Claudiu Mondici a făcut o scurtă prezentare a dezvoltării învăţământului dual în judeţul Satu Mare.
Fermieri împiedicaţi să-şi lucreze terenurile
În prima parte a intervenţiei sale, directorul Gabriel Leş a prezentat situaţia cererilor depuse şi a plăţilor efectuate până la această dată de către APIA Satu Mare. Astfel, pentru plata unică pe suprafaţă, în acest an au fost depuse peste 21.400 de cereri pentru o suprafaţă de circa 232.350 de hectare. Sumele autorizate din bugetul UE şi bugetul naţional în cadrul schemei de sprijin pe suprafaţă, precum şi a altor forme de sprijin gestionate la nivelul judeţului Satu Mare pentru 2014 însumează 16.093.806,26 euro, adică 71.033.667,36 lei, ce reprezintă avansul de 50% din întreaga valoare a acestor subvenţii.
Totodată, Gabriel Leş a mai precizat că fermierii sătmăreni care au terenuri arabile în zonele ecologice a căror tutore este Societatea Carpatină Ardeleană întâmpină serioase probleme pentru a şi le lucra. „Cele mai mari probleme le avem atât noi, cât şi fermierii, cu Societatea Carpatină Ardeleana. Cei care au terenuri în zonele ecologice a căror tutore este această societate nu şi le pot lucra. Deşi am încercat să mediem această situaţie, cei de la Carpatina Ardeleana sunt foarte rigizi. Am primit replici de genul: <<nu mă interesează ce scrie în acte, aici este o zonă ecologică şi nu permitem accesul utilajelor>>. Am purtat discuţii cu directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, iar doamna Bekessy a înţeles situaţia. Însă nu ştim ce trebuie să facem cu cei de la Carpatina Ardeleana”, a mai spus Gabriel Leş.
Învăţământul dual, în dezvoltare la Satu Mare
În continuarea şedinţei, inspectorul şcolar judeţean, Claudiu Mondici, a făcut o informare privind perspectivele învățământului dual la nivelul județului. Învățământul profesional este organizat pe principiile sistemului dual, şi anume formare teoretică în școală şi formare practică la agenți economici.
Astfel, în anul școlar 2014-2015, structura învățământului tehnic sătmărean cuprinde 20 unități de învățământ, din care trei unități de învățământ care școlarizează numai clase de învățământ postliceal, o unitate de învățământ care școlarizează clase de liceu și învățământ postliceal, trei unități de învățământ care școlarizează numai clase de liceu şi 13 unități de învățământ care cuprind clase de învățământ profesional alături de nivel liceal și învățământ postliceal. Unitățile de învățământ profesional și tehnic sunt distribuite în toate zonele județului, şi anume nouă în municipiul Satu Mare, trei la Carei şi câte una la Negreşti, Livada, Ardud, Tăşnad, Turţ, Tarna Mare, Supuru de Jos şi Lazuri. Învăţământul profesional s-a dezvoltat an de an. Astfel, dacă în 2012 urmau cursurile unei şcoli profesionale 345 de elevi, anul următor numărul acestora a crescut la 356, iar în acest an a ajuns la 842. De asemenea, se are în vedere dezvoltarea acestui sistem de învăţământ, judeţul nostru fiind printre puţinele din ţară unde acesta a fost implementat.
Florin Dura