More


  Tiki-taka BarceSteaua!

  =

  Asta înseamnă să fii o echipă puternică: la nici o săptămână de la masacrul căruia i-a căzut victimă la Târgu-Mureș, Steaua a defilat vineri seara în pretinsul derby cu Dinamo. A fost un 3-0 care conține și o mare doză de umilință, adunată în paharul pe care “câinii” l-au bătut până la fund.
  Într-un fel, e păcat: Dinamo a ratat câteva mari ocazii la 0-0, apoi “italianul” Alexe și-a bătut joc de o șansă enormă la 1-0. În loc să egaleze Dinamo, a făcut Steaua 2-0 și apoi 3-0. A fost faza în care Alexe ne-a explicat de ce l-au împachetat italienii și l-au trimis acasă. Pentru Steaua, scenariul a devenit tradiție: la 0-0, adversarii trebuie musai să aibă câteva ocazii imense, Arlauskis să apere miraculos, iar echipa lui Gâlcă să se dezlănțuie apoi în scoruri apocaliptice. Așa a fost cu Aalborg (în loc de 4-0 pentru danezi la pauză, s-a ajuns la 6-0 pentru Steaua în final), așa a fost şi cu Dinamo. Cu diferența că, deși n-a luat șase goluri, Dinamo e mult mai slabă decât campioana Danemarcei.
  Cu Dinamo nu merită să pierdem prea mult timp, pentru că echipa este una de duzină. Un fel de Rapid ceva mai bine hrănit, binecuvântat de garanția că și mâine are bani de-o ciorbă. Altfel, fotbalistic, lucrurile sunt de toată jena. În ultimele cinci jocuri, Dinamo a obținut o singură victorie, și aceea în minutul 90+2. E drept că în nefasta serie a întâlnit primele două clasate, dar și o echipă de Divizia B! Așadar: 1-1 (a) cu CS Craiova, 1-2 (d) cu CFR Cluj, 3-2 (a) cu Pandurii, 0-1 (d) cu Dacia Mioveni (în Cupa României), 0-3 (d) cu Steaua. O victorie, un egal și trei înfrângeri, golaveraj 5-9. Ăștia nu mai sunt câini de rasă, sunt niște nefericiți de maidanezi!
  Asupra Stelei merită să zăbovim mai mult. În ciuda unei aparente scăderi de potențial după plecarea antrenorului Reghecampf și a unor jucători de bază (Tătărușanu, Bourceanu, Pintilii, Piovaccari, Gardoș), dar și a ravagiilor pe care le-a făcut Justiția în Ghencea (Gigi & Meme), Steaua are o linie de clasament impresionantă: 10 – 1 – 2, golaveraj 30-8. Se zice că “Steaua lui Gâlcă” nu mai e la fel de ofensivă ca “Steaua lui Reghe”. Da, dar “Steaua lui Gâlcă” (2,30 goluri/meci) are un randament ofensiv mai bun decât cel al “Stelei lui Reghe” (71 de goluri în 34 de etape, 2,08 goluri/meci)! Comparația îi e favorabilă lui Gâlcă și dacă privim spre primele 13 etape ale lui Reghecampf, în vara-toamna lui 2013: 28 de goluri, medie 2,15 (față de 2,30 acum).
  În privința punctelor, situația e neschimbată: după 13 etape, “Steaua lui Reghe” avea 31 de puncte (linie de clasament 9 – 4 – 0), “Steaua lui Gâlcă” are tot 31 de puncte (10 – 1 – 2).
  Sigur, sunt doar niște cifre, dar se zice că cifrele nu mint niciodată. Gâlcă doar dă senzația că e slab, că nu controlează situația. Asta ține de stilul său introvertit, de faptul că nu se exteriorizează. Nu pune preț pe marketing, s-ar spune la un teambuilding corporatist. L-a costat enorm și acel gol primit în minutul 90 la Sofia, urmat de acele penalty-uri halucinante, cu Moți dansând drăcește în poarta bulgarilor…
  De fapt, Gâlcă își face treaba foarte bine. Victoriile se adună cu o frecvență care-i timorează adversarii. Steaua a trecut incredibil de eficient de la stilul german al lui Reghecampf la stilul spaniol al lui Gâlcă. Nu mai face presingul ucigător de odinioară, dar pasează mai bine. Tiki-taka, tiki-taka. Vorba jupânului Becali, cocoțat pe Maybach-ul pe care la nevoie îl deschidea cu ranga: “Tiki-taka Barcelona!” (pronunțat cu “ce”, nu cu “se”).
  Culmea e că pe atunci, deși obținea victorii spectaculoase, Steaua nu avea nicio treabă cu tiki-taka. Acum, Becali nu mai e în loja din Ghencea, să se bucure de pasele care încep să se lege într-un puișor de tiki-taka…

  Grigore Cartianu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img