More


  Traficul greu atentează la sănătatea sătmărenilor

  - Advertisement -

  poluare

  Traficul maşinilor de mare tonaj atentează din plin la sănătatea sătmărenilor. Din această cauză, în municipiul Satu Mare se înregistrează depăşiri ale valorilor admise la poluarea aerului şi a solului. Concluzia le aparţine reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, fiind cuprinsă în raportul privind starea mediului pe luna octombrie a acestui an.

  Un oraş poluat fonic
  Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului, reţeaua de monitorizare a zgomotului în municipiul Satu Mare cuprinde 11 puncte, dintre care zece pentru trafic şi un punct pentru monitorizarea zgomotului de fond, acestea fiind măsurate săptămânal. “În municipiul Satu Mare – monitorizat pentru poluarea sonoră produsă de traficul rutier – sunt înregistrate depăşiri ale valorilor admise de STAS-urile în vigoare, acest lucru datorându-se nu numai faptului că numărul de maşini a crescut considerabil în ultimii ani, dar şi faptului că oraşul este situat la graniţa ţării şi este tranzitat de un număr mare de vehicule. Pe lângă zgomotul produs de traficul rutier obişnuit se adaugă disconfortul auditiv produs de utilajele de reparat drumuri şi de utilajele folosite în construcţii”, se arată în studiul APM.

  Soluri puternic afectate
  Conform măsurătorilor efectuate de angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, solurile afectate de traficul rutier intens sunt cele din parcul din Cartierul Soarelui și parcul de pe Bulevardul Cloşca. Probele de sol recoltate din zona cu trafic rutier intens prezintă depăşiri ale valorilor normale conform OM 756/97 privind conţinutul de metale grele Cu, Zn, Pb, Ni, Cr, Fe. “Efectul sinergic al acestora poate determina scăderea activităţii bacteriene, fiind determinate valori peste limitele normale. Se observă o corelare între conţinutul total în metale grele a solului şi a carbonului organic determinat, valorile mai ridicate pentru carbonul organic fiind însoţite de valori mai mari ale metalelor în sol, mai ales Fe şi Cu”, se arată în raportul privind calitatea mediului.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img