Directorul Adrian Bucureştean a avut un mandat greu de director la ANIF Satu Mare. I-a fost foarte greu să concesioneze pe cinci ani canalele din zona Careiului unui subordonat de-al său, angajat pe post de mecanic la ANIF, deşi legea permitea cel mult închirierea pe un an. Nu i-a fost uşor nici să împartă câştigurile cu subordonatul său. Nu i-a fost uşor nici să se folosească de butoaiele şi lemnele ANIF-ului pentru asociaţia subordonatului său, la care Bucureştean a ajuns apoi preşedinte de onoare. Însă cel mai greu i-a fost când a auzit că va fi schimbat din funcţie. Atunci şi-a închiriat pe cinci ani casa de protocol a instituţiei din Carei. Bineînţeles, nu înainte de a o reabilita din fondurile ANIF-ului şi cu angajaţii ANIF-ului, deşi lucrările au fost scoase la licitaţie şi câştigate de o firmă din Căpleni.
Îndrăgostit lulea de patrimoniul ANIF
Liberalul Adrian Bucureştean s-a îndrăgostit enorm de patrimoniul ANIF Satu Mare încă de pe vremea în care a ocupat funcţia de director. Iubirea a fost atât de mare încât nu s-a putut dezlipi de acest patrimoniu nici după ce a fost schimbat din funcţie. Întrucât nu putea obţine tot patrimoniul instituţiei, s-a mulţumit doar cu casa de protocol din Carei. Însă liberalul Bucureştean nu avea ce să facă cu casa goală, căci era aproape o ruină plină de urină. Aşa că în prima parte a acestui an s-a învârtit el ce s-a învârtit pe la conducerea centrală a ANIF, până a obţinut aproape 40.000 lei pentru reabilitarea casei de protocol.
Om gospodar din fire, Adrian Bucureştean a început să reabiliteze casa pe care pusese ochii. Sursele spun că a organizat o licitaţie pentru reabilitarea imobilului, câştigată de o firmă cu sediul în comuna Căpleni.
Licitate pe hârtie, executate în regie proprie
Deşi licitaţia a fost câştigată de o firmă privată, liberalul Bucureştean a executat lucrările de reabilitare cu angajaţii ANIF care domiciliau în zona Careiului. Bucureştean i-a obligat să lucreze la casa de protocol, lăsând astfel neîntreţinute canalele instituţiei, care s-au umplut de vegetaţie. Oamenii au fost obligaţi să vină pe propria lor cheltuială în Carei. Bucureştean nu le-a asigurat nici măcar un flacon de suc sau de apă minerală.
Supăraţi de modul în care au fost trataţi, muncitorii s-au mişcat extrem de încet. Atât de încet, încât lucrările n-au putut fi finalizate până la demiterea sa din funcţie. Asta a încurcat puţin planurile directorului liberal, dar nu de tot.
Închiriator şi chiriaş în casa statului
Însă liberalul Bucureştean a reuşit altceva, mult mai important, înainte de a fi demis şi detaşat la ANIF Brăila în urmă cu o săptămână şi jumătate. A reuşit să pună mâna pe casa de protocol. Ignorând complet legislaţia privind conflictul de interese, directorul ANIF Satu Mare, pe numele său Adrian Bucureştean, a închiriat casa de protocol din Carei cetăţeanului Adrian Bucureştean. Contractul de închiriere a fost semnat de Bucureştean în calitate de director şi de acelaşi Bucureştean în calitate de chiriaş. Nu ştim cum se va descurca cu finalizarea lucrărilor, dar unele surse ne-au declarat că mai are la un magazin de profil din Carei o parte din materialele de construcţie cumpărate din fondurile ANIF-ului. Există şi probabilitatea ca instituţiile abilitate ale statului să ancheteze şmenul şi să-l tragă la răspundere înainte de a apuca să finalizeze lucrările. Sau cel puţin aşa ar fi normal într-un stat de drept.
Bolnav, dar totuşi nu prea
După ce a fost destituit de la cârma ANIF Satu Mare, liberalul Adrian Bucureştean a fost detaşat la ANIF Brăila. Acesta nu s-a prezentat la Brăila, intrând brusc în concediu de boală. Însă durerile care nu l-au lăsat să muncească n-au reuşit să-l împiedice să se prezinte la şedinţele extraordinare ale Consiliului Local Carei de săptămâna trecută şi de ieri. Ba chiar a fost extrem de vocal pentru un om lovit de suferinţă. Urmând modelul şefului său Ilie Ciută, Bucureştean s-a trezit vorbind de corectitudine în administraţie. Având în vedere şmenurile pe care le-am descris, vorbele sale au fost extrem de false şi extrem de goale. La fel sună şi discursurile moraliste ale celorlalţi consilieri locali liberali din Carei, care văd paiul din ochii altora, dar nu văd bârna din ochii lor.
Szasz Lorand