More


  Violenţa domestică ia amploare la Satu Mare

  =

  151199violentadomestica-1345018809

  În fiecare zi în România se înregistrează zeci de cazuri de violenţă fizică sau emoţională. La nivelul judeţului Satu Mare numărul acestor cazuri râmân în mare parte necunoscute, deoarece victimele nu au curajul şi forţa necesară de a-i denunţa pe agresori. Pentru conştientizarea schimbării acestor atitudini Rețeaua locală de acțiune împotriva violenței în familie Satu Mare organizează o campanie pentru susținerea femeilor agresate în familie.

  Marş organizat la Negreşti Oaş
  Violenţa domestică face victime în fiecare zi şi reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. În contextul în care victimele nu ştiu cum pot să ia măsuri împotriva agresorilor sau nu au curajul să facă asta, autorităţile locale vin în sprijinul lor printr-o campanie de conştientizare şi prevenire a violenţei împotriva femeii. În această perioadă se vor organiza mai multe activităţi ce au rolul de a informa publicul despre amploarea pe care fenomenul violenţei domestice l-a luat în ultimii ani de zile. Prima dintre ele a avut loc chiar la Negreşti Oaş, unde ieri a avut loc un marş la care au participat elevii de la Liceul Teoretic din localitate şi elevii de la Grupul Şcolar “Ioniţă G. Andron”. Mihaela Bonea, şef serviciu din cadrul Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Satu Mare, s-a declarat mulţumită de receptivitatea negreştenilor. “Am participat la un marş alături de zeci de elevi negreşteni care au confecţionat pancarde şi materiale cu mesaje împotriva violenţei domestice. Am organizat pentru a doua oară marşul la Negreşti şi anul acesta ni s-au alăturat chiar şi cetăţenii de pe stradă”, a declarat Mihaela Bonea.

  Centru pentru persoanele agresate
  Rețeaua locală de acțiune împotriva violenței în familie Satu Mare a fost constituită la iniţiativa Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare, care prin legislaţia existentă oferă sprijin şi consiliere victimelor care se decid se îi denunţe pe agresori. Cu toate că există un Centru Social de Urgenţă pentru gâzduirea femeilor agresate şi nu numai, acesta nu face faţă multiplelor solicitări. Anul acesta Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare a întocmit un proiect finanţat prin fonduri norvegiene pentru construirea unui centru pentru asistarea persoanelor agresate. Gabriela Silaghi, asistent social în cadrul SPAS, ne-a mărturisit că persoanele care nu au unde să meargă sau la cine să apeleze pot primi îngrijire la Centrul Social de Urgenţă, însă pentru o perioadă determinată de timp. “La nivelul judeţului Satu Mare nu există încă un centru specializat pentru persoanele agresate. Deocamdată noi le putem oferi găzduire la Centrul Social de Urgenţă şi consiliere psihologică, dar uneori nu este de ajuns. În acest context SPAS doreşte implementarea unui proiect prin care să fie construit un centru specializat prin care să oferim toat sprijinul de care aceste persoane au nevoie”, a declarat asistentul social.

  Aproape 50 de adăposturi în ţară
  La nivel național, există 47 adăposturi publice și private pe care victimele le pot accesa în așteptarea ordinului de protecție, iar în intervalul 2010-2012, peste 2500 de femei au ocupat cele 590 de locuri existente în aceste adăposturi, durata medie de ședere variind între 77 și 160 de zile. Cu toate acestea, studiile arată că majoritatea cazurilor de violenţă cu care femeile se confrunta acasă, pe stradă, la muncă şi în alte spaţii continuă să rămână sub tăcere deoarece victimele nu iau atitudine împotriva agresorilor.

  Alexandra Ardelean  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img