More

    Vrem ca la Satu Mare să existe o unitate patronală puternică

    patronala

    Prezent la Satu Mare, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Ioan Lucian, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că îşi doreşte ca la nivelul municipiului şi judeţului Satu Mare să existe o unitate patronală puternică, precum şi o bună conlucrare între mediul de afaceri şi autorităţile judeţene. “Mă aflu într-un periplu naţional în judeţele ţării pentru a face o evaluare a problemelor cu care patronatele se confruntă. Judeţul Satu Mare este un punct foarte important deoarece, alături de Bihor, Maramureş, Sălaj, Cluj şi Bistriţa Năsăud vor alcătui Regiunea de Nord-Vest. Încercăm o unificare de jos în sus a mişcării patronale pentru a fi reprezentată de o singură forţă puternică, deoarece în prezent este foarte divizată. Ne dorim ca la Satu Mare să existe o unitate patronală puternică astftel încât organizaţiile patronale să aibă o strategie comună a activăţilor pe care le organizează şi în dialogul cu autorităţile judeţene. Vrem un parteneriat cu Prefectura, Consiliul Judeţean, Primăria Satu Mare şi din întâlnirea pe care am avut-o cu domnul prefect şi cu preşedintele Consiliului Judeţean sunt astfel de premise”, a precizat Ioan Lucian.

    Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român a mai precizat că judeţul Satu Mare, prin poziţia sa geografică, constituie o plajă de afaceri foarte importantă pentru partenerii din Ungaria şi că se urmăreşte accesarea de fonduri europene. Totodată, a mai adăugat că are o serie de propuneri pentru dinamizarea mişcării patronale în judeţul Satu Mare care vor fi prezentate în cadrul unei vizite ulterioare.

    La întâlnirea cu presa au mai fost prezenţi şi prim-vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Constantin Jurcă, precum şi preşedintele Asociaţiei Economice Germano-Române, filiala Satu Mare, Tiberiu Markos, şi vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă “Ţara Oaşului”, Cornel Mureşan.

    Astfel, Constantin Jurcă a declarat că Uniunea urmăreşte înnoirea tehnologiei de producţie şi eficienţa energetică prin folosirea energiei neconvenţionale.

    La rândul său, Tiberiu Markos a afirmat că îşi doreşte unificarea organizaţiilor patronale din judeţ considerând că în acest fel va fi îmbunătăţită colaborarea între autorităţi şi patronate. “După întâlnirile avute, vom analiza oportunitatea unei colaborări cu Uniunea Naţională a Patronatului Român”, a mai spus Markos.

    Mai spectic a fost, însă, Cornel Mureşan, care consideră că experienţa reprezentanţilor Uniunii Naţionale a Patronatului Român ar fi benefică pentru mişcarea patronală din Satu Mare, dar vor exista unele probleme în ceea ce priveşte mentalitatea reprezentanţilor mediului de afaceri din judeţ. “Ne unim foarte greu pentru că puţini înţeleg organizarea unei mişcări patronale puternice. Puţini înţeleg că am fi mai puternici în dialogul cu autorităţile dacă am fi uniţi”, a mai spus Mureşan.

    Uniunea Naţională a Patronatului Român a fost înfiinţată în anul 1991 şi a fost prima confederaţie patronală formată în România după Revoluţie.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE