Ajutoare comunitare pentru sătmărenii nevoiaşicomunitar

Sătmărenii nevoiaşi vor primi pachete cu alimente cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Concret, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate se vor distribui în judeţ un număr de 117.600 de pachete cu alimente. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către prefectul Eugeniu Avram.

Ajutoarele se vor da înainte de sărbătorile de iarnă
Prefectul Eugeniu Avram le-a cerut autorităţilor locale să facă un efort în vederea transmiterii alimentelor comunitare până în data de 18 decembrie, astfel încât sătmărenii nevoiaşi să aibă ce să pună pe masă. Pe de altă parte, începând cu anul 2015, pachetele cu alimente vor fi distribuite în două tranșe. Tot din 2015 va fi începută și distribuția de rechizite pentru copii.

La nivelul judeţului Satu Mare au fost cuprinse în acest program 117.600 pachete cu alimente, din care 14.580 în municipiul Satu Mare, 5.816 în municipiul Carei, 4.190 în oraşul Negreşti-Oaş, 4.476 în oraşul Tăşnad, respectiv 2.874 în oraşul Ardud.

Pachete consistente
În cadrul POAD 2014 vor fi distribuite ca ajutoare alimentare făină, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conserve din carne de porc, conserve din carne de vită în suc propriu, conserve cu pateu de ficat. Livrarea acestora se va face în două cutii de carton cu conținut identic. Ambalarea în doua cutii a alocației de ajutoare pentru o persoană a fost decisă din considerente de rezistenţă a cutiilor din carton cât şi de ușurință a transportului. Fiecare cutie va cuprinde jumătate din cantitatea alocată pentru o persoană.

Grup de lucru pentru implementarea programului
În vederea bunei desfăşurări a programului, la nivelul Instituţiei Prefectului Satu Mare, prin ordin al prefectului, s-a constituit în 19 noiembrie 2014 Grupul de Lucru responsabil cu implementarea Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate în judeţul Satu Mare, care are scopul de a monitoriza predarea ajutoarelor comunitare de către operatorii economici către reprezentanţii autorităţilor publice locale, precum şi a procesului de distribuire către persoanele care aparţin grupului ţintă.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanţii Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Satu Mare, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casei Judeţene de Pensii, Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. La nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale s-a constituit, prin dispoziţia primarului, Grupul de Lucru responsabil cu implementarea programului. S-a întocmit şi transmis Ministerului Fondurilor Europene baza de date care cuprinde adresa depozitelor la nivelul fiecărui UAT, precum şi datele de contact ale persoanelor responsabile de primirea pachetelor cu alimente. La solicitarea Instituţiei Prefectului, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor verifică conformitatea spaţiilor de depozitare.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts