More


  Autorităţile pregătesc un „cadou” evazioniştilor

  - Advertisement -

  alimente

  Instituţia Prefectului şi instituţiile şi serviciile publice subordonate le pregătesc amatorilor de evaziune fiscală o serie de controale ample în perioada sărbătorilor de iarnă. Cei care vor fi depistaţi cu astfel de îndeletniciri vor fi cadorisiţi de organele competente cu amenzi sau dosare penale. În vederea punerii la punct a ultimelor detalii, prefectul Eugeniu Avram i-a convocat ieri în şedinţă pe reprezentanţii instituţiilor publice.

  Prefectul cere conlucrare
  Prefectul Eugeniu Avram le-a cerut instituţiilor cu atribuţii pe linia combaterii evaziunii fiscale să îşi intensifice acţiunile de control în această perioadă. De asemenea, a solicitat celorlalte instituţii fără atribuţii directe pe această linie să sesizeze organele abilitate în cazul în care se descoperă astfel de fenomene. „Preocuparea constantă a noastră la nivel de judeţ este să intensificăm măsurile de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale. Vrem să verificăm modul în care se desfăşoară activitatea, iar acum, mai mult, dorim ca în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă să mă asigur că fiecare instituţie ştie ce are de făcut. Şi, mai mult, să fie o colaborare inter-instituţională. Aş vrea ca fiecare intituţie să aibă o gamă de măsuri pe care să le pună în practică în această perioadă pentru că vin sărbătorile şi tentaţia este ca unii comercianţi să nu aibă un comportament corect. Trebuie ca toate instituţiile să fie vigilente în toată această perioadă a sărbătorilor de iarnă”, a declarat Eugeniu Avram.

  Poliţia va controla tot ce mişcă
  Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, comisarul şef Florentin Vlad, a dat asigurări că instituţia pe care o reprezintă va efectua controale în toate zonele predispuse la evaziune fiscală în această perioadă. „În luna decembrie trebuie să ne intensificăm activităţile în vederea combaterii evaziunii fiscale, de aceea avem în vedere organizarea unor acţiuni în baza unui grafic comun, stabilit pe diverse probleme, începând de la achiziţiile intracomunitare, terminând cu pieţele de alimente, care ne vizează pe toţi. Şi când spun aceste două exemple cred că am cuprins întreaga paletă de activităţi. Sper să avem succes în toate activităţile. Nu vom uita pomii de Crăciun, nu vom uita animalele, nu vom uita jucăriile, nu vom uita toate produsele specifice de sezon sub orice formă”, a declarat comisarul şef Florentin Vlad.

  ISU se implică în combaterea evaziunii
  Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” (ISU) Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan, a precizat că deşi pompierii nu au atribuţii pe linia combaterii evaziunii fiscale, în cazul în care echipele ISU vor sesiza astfel de fapte ele vor fi raportate instituţiilor abilitate.” Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are un plan de măsuri vizavi de activităţile care se desfăşoară în această lună. Sigur, nu este o activitate specifică situaţiilor de urgenţă combaterea evaziunii fiscale, dar în baza protocoalelor de colaborare pe care le avem cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie sesizăm orice nereguli vizavi de încălcarea acestor norme. Facem şi noi controale specifice în pieţe şi în domeniile noastre de activitate, iar când constatăm o neregulă o vom sesiza”, a arătat colonelul Gheorghe Dan.

  Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. „De două săptămâni am început o serie de controale tematice pe programe venite de la Bucureşti, cu specific de la producţie şi până la comercializare. Mă refer aici la animale vii, alimente. Specificul nostru în această lună este şi de a asigura examene trichineloscopice. Nici noi nu avem atribuţii specifice pe evaziune, dar dacă vom constata astfel de fapte le vom sesiza organelor competente”, a declarat şeful DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa.

  Veşti bune de la Direcţia Agricolă
  Directorul Direcţiei Agricole, Ioan Cioltean, a declarat că certificatele de producător se vor emite mult mai strict, ceea ce va elimina o mare parte din evaziunea fiscală din agricultură. „Este îmbucurător că a apărut prevederi legislative vizavi de certificatul de producător, unde se dau competenţe lărgite la mai multe instituţii care să ia măsuri asupra celor care sunt cu nereguli din acest punct de vedere. De asemenea, certificatul de producător se obţine mult mai greu. Primarii trebuie să aibă un acord al formelor asociative de producători pentru eliberarea acestora. Reprezentantul primăriei şi cu cel al asociaţiei de profil trebuie să facă un act de constatare la faţa locului, să facă o evaluare a suprefeţei, a producţiei. Şi numai cantităţile pe care poate să le producă pot fi vândute. Sunt cazuri în care toată producţia lui de pe un an se vinde într-o singură zi. Aici este o neregulă”, a precizat Ioan Cioltean.

  Controale diverse a Protecţiei Consumatorilor
  Directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare, Maria Pinter, a declarat că angajaţii instituţiei deja au operat o serie de controale în mai multe domenii. „Am început din luna noiembrie activităţi de control date de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Mă refer la preparatele din carne şi produse din carne, produse specifice sărbătorilor de iarnă, produse lactate, ciocolată, produse de cofetărie, patiserie, avem produse cu ghirlande de flori şi obiecte de iluminat, produse de îmbrăcăminte. Am avut o tematică cu barurile de noapte, cu jucăriile şi vom mai face activităţi de control în frizerii”, a conchis Maria Pinter.

  Jucăriile vin din Vest
  Directorul Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Satu Mare, Ioan Sabău, a ţinut să precizeze că jucăriile specifice sărbătorilor de iarnă vin din Uniunea Europeană. „Vom urmări în această perioadă dacă vom avea importuri de jucării, de bunuri de consum specifice sărbătorilor de iarnă. Deocamdată, nu am avut asemenea importuri, deoarece ele se aduc din Europa, prin achiziţii intracomunitare”, a afirmat Ioan Sabău.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img