More


  Crăciunul, între tradiţie şi mercantilism

  - Advertisement -

  Ne aflăm în luna frumoaselor sărbători de iarnă şi putem să observăm deja o luptă destul de acerbă între tradiţional şi mercantilism. Tradiţia se luptă din plin ca totul să nu devină o afacere de sezon. În schimb, comercianţii încearcă să profite de această perioadă pentru a-şi mări veniturile. Şi singurul lucru care îi împiedică este un oarecare buget auster şi nu dorinţa oamenilor de a-şi păstra tradiţiile.

  Din păcate, spiritul sărbătorilor occidentale a început să prindă şi la noi tot mai mult. Dacă înainte primeau cadouri de la Moş Niculae şi Mos Crăciun doar cei mici, acum românii îşi împart cadouri toată luna decembrie şi fac liste lungi, ca nu cumva să uite de colegul X sau prietenul y, pentru că anul trecut şi aceştia le-au făcut lor cadou.

  Nu spun că nu este frumos să faci cadouri, să fii mai bun, mai darnic. Dar de ce trebuie să aşteptăm un an întreg ca să fim mai buni? Iar când spun că totul se desfăşoară sub zodia mercantilismului mă refer la faptul că tot mai mulţi părinţi apelează la serviciile firmelor specializate şi fac rost imediat de un Moş Crăciun pentru câteva ore. De multe ori vin la pachet şi doi spiriduşi şi o Crăciuniţă pentru că Moşul are nevoie de ajutoare.

  Au apus vremurile când Moş Crăciun era un personaj magic ce nu se lăsa văzut de oricine.

  Nici brăduţul nostru drag nu a scăpat de negoţ. Fie el în ghiveci sau artificial, aduce profituri considerabile. Puţini sunt cei care cunosc legenda bradului sau faptul că el se împodobeşte numai în Ajun. Important este să avem un brad de orice fel în gospodărie, fie chiar şi o crenguţă pentru că aşa se poartă.

  Să nu uităm că strămoşii noştri împodobeau bradul cu mere, nuci şi covrigi, fiecare după posibilităţi. Astăzi ornamentele au evoluat. De la clasicele globuri pictate manual până la spray-ul cu zăpadă. Colindatul a devenit de mult o afacere profitabilă şi este considerat o ocazie bună pentru a face bani de sărbători. Mulţi dintre ei nici nu cunosc sensul colidelor şi nu le cântă din inimă. Iar exemplele ar putea continua. Poate că în această perioadă am putea medita puţin la acest posibil derapaj. Poate că actualul drum nu este unul tocmai bun.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img