Cu calculele la vedereEste bine de ştiut că, în acest moment Guvernul Ponta este susţinut în Parlament de voturile PSD-PC şi UNPR. La rândul său UDMR, care va ieşi apropae sigur de la guvernare peste câteva zile, a anunţat prin liderul său că este posibil să mai susţină unele proiecte ale Guvernului, în funcţie de interesele comunităţii maghiare.

În Camera Deputaţilor, grupul PSD numără în prezent 187 de deputaţi, din care 35 aparţin UNPR, toţi atâţia cât are grupul comun al PC cu PLR. Toate cele patru partide deţin 212 voturi şi asigură o majoritate liniştitoare în această formulă, cu 11 voturi peste limită. Tot în Camera Deputaţilor activează şi grupul minorităţilor, altele decât cea maghiară, cu 17 voturi, care este deobşte de partea Puterii. Adică deocamdată de partea PSD, dar o schimbare de opţiune nu poate fi exclusă. În sfârşit, PPDD, rămas cu 13 deputaţi, a votat cu coaliţia de guvernare până la alegerile prezidenţiale, însă a anunţat că nu mai susţine Guvernul. Parlamentarii PPDD sunt însă împărţiţi în două grupuri. Unul susţine alianţa cu PNL iar altul este de partea lui Ponta. Din cauza acestei ambiguităţi nu au fost incluşi în calculele de faţă.

Pe de altă parte, deşi Klaus Iohannis a câştigat alegerile, ACL este departe de a forma majoritatea în Camera Deputaţilor. La sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, grupul PNL numără 73 de deputaţi iar cel al PDL – 36. Însumat, ACL se poate baza numai pe 109 voturi. Totuşi, deşi PNL au respins posibilitatea să trântească Guvernul Ponta cu ajutorul traseiştilor, negociază cu partidele mici din Parlament.

Calculele demonstrează că partidul care contează decisiv în actuala ecuaţie politică este UNPR, care şi-a întărit pas cu pas poziţia în Legislativ.

Progresiştii vicepremierului Gabriel Oprea numără acum 47 de parlamentari – 35 de deputaţi şi 12 senatori, de votul acestora putând depinde soarta actualului guvern prin cooptarea formaţiunii în noul proiect de dreapta. Cu cele 35 de voturi ale progresiştilor, ACL ar putea prelua puterea în Camera Deputaţilor. De asemenea, în Senat, după acelaşi scenariu, dacă cei 12 senatori UNPR s-ar desprinde de partidul care i-a adoptat, ar trimite actuala coaliţie de guvernare sub linia majorităţii.

Ca o concluzie, se cuvine subliniat totuşi faptul că până la primăvară nimic important nu se poate schimba din acest punct de vedere în Parlament. UNPR face parte din grupul PSD şi îşi poate forma propriul grup parlamentar abia în februarie, la începutul viitoarei sesiuni parlamentare. Până atunci şi după aceea, nu este exclus să ne fie dat să constatăm că progresiştii şi liderul lor nu se lasă ademeniţi de glasul amăgitor al sirenelor politice. Ar fi nu numai o dovadă de onoare, ci şi una de logică.

Voicu D Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts