Cuplul Băbăşan-Micul şi operaţiunea “Scannerul”fratia_satmarenilor

Firma Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată – SEACID SRL Braşov, a sătmărenilor Sergiu Băbăşan şi Răzvan Micul, a devenit extrem de cunoscută în toată ţara după ce a ţepuit zeci de primării din ţară. Presa locală şi chiar cea centrală a scris despre ţepele pe care le-a tras această firmă cu nume extrem de pompos prin intermediul unor banale scannere vândute la suprapreţ. Titlurile articolelor sunt extrem de sugestive: “Firma braşoveană care a vândut la 14 primării din Gorj scannere mai scumpe de 65 de ori decât în realitate a fost reclamată la Garda Financiară”, “Primăria Măneşti a plătit pentru un scanner cât pentru patru Loganuri”, respectiv “Primari doljeni, făcuţi “Star Trek” de un SRL din Braşov”.

Scannere de 65 de ori mai scumpe
Conducerea Primăriei comunei Urdari a trimis o sesizare la Garda Financiară Braşov împotriva firmei Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL, care i-a vândut un scanner cu suma 10.000 de lei, în condiţiile în care aparatul se vinde cu 151 de lei pe Internet, se arată într-un articol apărut în cotidianul Adevărul în martie 2010, intitulat “Firma braşoveană care a vândut la 14 primării din Gorj scannere mai scumpe de 65 de ori decât în realitate a fost reclamată la Garda Financiară”.

Primăria Urdari a fost acţionată în judecată de societatea braşoveană pentru neplata sumei de 500 de lei pe lună care reprezintă service-ul pentru scanner-ul cumpărat. “Sunt nişte şnapani. Ne-au păcălit cu acest aparat. Păi l-am plătit în toamnă că ne puseseră poprire pe cont şi acum ne-au dat în judecată pentru că vor să le dăm şi 500 de lei pe lună pentru service“, a spus primarul comunei Urdari, Mihai Calotă. Mai mult decât atât, scanner-ul nu a funcţionat niciodată. „Nu am avut nevoie de el. Nu a funcţionat niciodată că nu am avut nevoie. Atunci când au venit să ne vândă scanner-ul, reprezentanţii societăţii au adus ca pretext o lege prin care primăriile sunt obligate să aibă o arhivă electronică. Ne-am interest pe urmă şi nu era aşa. Nici nu au mai călcat pe aici. Au spus că vin să asigure instruirea personalului şi nu au mai apărut“.

14 primării din Gorj au cumpărat scanner-ul marca Mustak 1200 Plus II la preţul de 10.000 de lei, în condiţiile în care acesta se vinde în magazinele on-line cu 151 de lei. Achiziţia s-a făcut prin selectare de oferte. Mai mult decât atât, majoritatea primăriilor nici măcar nu au folosit aparatele achiziţionate fie pentru că nu au avut nevoie, fie că s-au defectat. În contractul încheiat cu primăriile se specifică şi plata unei sume lunare de 500 de lei pentru întreţinere plus daune de 1500 de euro în cazul rezilierii contractului. În preţul contractului mai intrau programele şi licenţa în sumă de 1.500 de euro pentru primul calculator, se arată în articolul publicat de Adevărul.

Două scannere, nici acelea performante
Primarul din comuna gorjeană Turburea, Ion Bârcă, a făcut în 2011 o plângere penală pentru înşelăciune împotriva societăţii Sistem Electronic de Arhivare, de Criptare şi Indexare Digitalizată, aparţinând sătmărenilor Sergiu Băbăşan şi Răzvan Micul, după ce aceasta nu ar fi respectat un acord cadru pentru arhivarea documentelor, edilul şef considerând că astfel administraţiei publice i-a fost creat un prejudiciu, se arată într-o ştire publicată de Mediafax sub titlul “Un primar din Gorj a făcut plângere penală împotriva unei firme din Braşov pentru înşelăciune”. “Era vorba în acordul cadru despre arhivarea documentelor. Am făcut plângere penală pentru că eu consider că am fost înşelaţi, fiindcă în loc de arhivare electronică a documentelor avem două scannere, nici alea măcar performante. Ei ne-au dat în judecată şi au câştigat. În baza hotărârii judecătoreşti, eu am achitat contravaloarea facturii emise, dar nu şi penalităţile care se ridicau la peste 60.000 de lei”, a precizat Bârcă.

Potrivit primarului, relaţia contractuală, respectiv un acord cadru care avea în vedere arhivarea documentelor, semnat între Primărie şi firma Sistem Electronic de Arhivare, de Criptare şi Indexare Digitalizată, datează din anul 2009. “Fostul primar care s-a aflat în funcţie în anul 2009 (a murit – n.r.) a semnat acel acord cu firma din Braşov pentru arhivarea documentelor fără a citi cu atenţie ce este stipulat în act. Exista un paragraf în care era stipulată o penalizare de întârziere la plată de un procent pe zi. Noi avem la primărie de pe urma acestui acord două scannere a căror valoare nu poate depăşi 500 de lei. Cu toate acestea a fost emisă o factură de 10.000 de lei pentru prestări servicii”, a spus Bârcă pentru Mediafax.

Un scanner cât patru Loganuri
Primarul din Măneşti, Nicolae Grigore, este acuzat de mai mulţi consilieri locali că a prejudiciat bugetul localităţii prin mai multe achiziţii cel puţin ciudate, se arată într-un articol publicat de observatorulPH.ro în februarie 2012, intitulat “Primăria Măneşti a plătit pentru un scanner cât pentru patru Loganuri”. Printre contractele respective se număra şi contractul încheiat în 2009 cu firma SC Sistemul Electronic de Arhivare Criptare şi Indexare Digitalizate SRL Braşov, cu o valoare iniţială de 9.600 de lei. În schimbul acestei sume, Primăria Măneşti a primit un scanner şi un soft prin care se putea realiza arhiva comunei în format electronic. Întrucât contractul nu a fost aprobat de Consiliul Local Măneşti şi achiziţia s-a făcut fără o prevedere bugetară, factura nu a fost achitată până în octombrie 2011. Atunci, Trezoreria Brazi a pus poprire pe conturile Primăriei pentru că restanţa la firma din Braşov a ajuns la 82.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro!

Primari doljeni, făcuţi “Star Trek”
40-50 de primari din Dolj contribuie cu o generozitate naivă la bunăstarea unui SRL cu nume pompos din Braşov, după ce s-au lăsat convinşi să plătească circa 10.000 de lei pentru nişte programe de calculator şi un scanner ce costă de 20 de ori mai puţin, se arată în articolul “Primari doljeni, făcuţi “Star Trek” de un SRL din Braşov” publicat în martie 2010 de Gazeta de Sud.
O societate comercială din Braşov, denumită SC Sistemul Electronic de Arhivare Criptare şi Indexare Digitalizată SRL, a încheiat anul trecut contracte cu 40-50 de primării din judeţul Dolj pentru furnizarea unui serviciu de arhivare a documentelor şi actelor în format .pdf, pe calculator, şi salvarea acestora, ca o măsura de siguranţă, pe un server pe internet. Totul sub denumirea de „management electronic al documentelor“ sau „serviciu de back-up on line pentru baza de date“, dar la un preţ de aproape 10.000 de lei plus facturi lunare. În fapt, expresiile acestea înseamnă „fotografierea“ unui document cu ajutorul unui scanner, ce poate fi achiziţionat cu câteva sute de lei dintr-un magazin obişnuit de profil. Însă, dacă prezinţi problema unui primar din mediul rural şi te foloseşti de expresii precum „licenţă master“ sau „program server al S.E.A.“, „licenţă – staţie de lucru“, mai zici ceva şi pe „româneşte“ de păstrarea documentelor pe calculator şi arunci şi o vorbă despre o directivă europeană care zice că aşa trebuie, că e lege, l-ai convins. Îi prezinţi contractul care prevede un preţ de 1.500 de euro pentru o primă licenţă a unui program pe un calculator şi alt preţ de 400 de euro pentru fiecare licenţă pe alte calculatoare, îi laşi un scanner ca să aibă omul în faţă ceva palpabil când se gândeşte pe ce a dat banii, iar primarul semnează… ca primarul. Ulterior, prin poştă, îi transmiţi facturi lunare, iar dacă nu plăteşte la timp, ai la mână contractul care prevede penalizări incredibile de 1% pe zi, se arată în articolul publicat în Gazeta de Sud.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts