More


  Curtea de Apel Oradea a făcut curăţenie la DJTS

  - Advertisement -

  florin

  Doi foşti directori de la Direcţia Judeţeană pentru Tineret Satu Mare, fraţii Florin Gabriel şi Călin Mihai Gal, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Oradea după ce au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea, care i-au acuzat de conflict de interese şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. După ce au fost condamnați joi, 4 decembrie, la pedeapsa cu închisoarea, frații Călin și Florin Gal au atacat cu apel sentința magistraților Curții de Apel Oradea (CAO). Astfel, cazul acestora va ajunge pe masa judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

  Condamnări pe linie
  Fostul director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Satu Mare, Florin Gal a fost găsit vinovat de Curtea de Apel Oradea (CAO) și condamnat la 2 ani și 6 luni de pușcărie, respectiv la interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale. Sentința a fost pronunțată de către magistrații orădeni în data de 4 decembrie. Fratele acestuia, Călin Gal, condamnat în același dosar, a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare. Magistrații Curții de Apel Oradea au dispus suspendarea pedepsei pentru Călin Gal pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Totodată, magistrații orădeni îi obligă pe inculpați la plata a câte 6.000 de lei în favoarea statului, reprezentând contravaloarea cheltuielilor judiciare. De asemenea, instanța îl obligă pe Călin Gal la plata unei despăgubiri civile în favoarea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret-DJST Satu Mare, în valoare de 76.123 lei. Totodată, instanța constată nulitatea contractului de închiriere nr. 1302/14.12.2010 încheiat între DJST Satu Mare și SC Bosic Empire Company SRL Carei.

  DNA i-a trimis în judecată
  Reamintim că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea l-au trimis în judecată pe Florin Gabriel Gal, director la Direcţia Judeţeană pentru Tineret Satu Mare la data săvârşirii faptelor, pentru conflict de interese şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite. Fratele acestuia, Călin Mihai Gal, director la Direcţia Judeţeană pentru Tineret Satu Mare la data săvârşirii faptelor, a fost judecat în acelaşi dosar pentru conflict de interese, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

  Afaceri cu propria societate
  Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul anilor 2009 – 2011, fraţii Florin Gabriel şi Călin Mihai Gal, în timp ce au îndeplinit, pe rând, funcţia de director în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Satu Mare, au desfăşurat acte de comerţ în numele SC Bosic Empire Company SRL Carei, societate comercială pe care o administrau. Anchetatorii au stabilit că, în perioada mai – octombrie 2009, Florin Gabriel Gal a aprobat închirierea Hotelului Sport din municipiul Satu Mare, imobil aflat în proprietatea Direcţiei Judeţene pentru Tineret Satu Mare, către firma SC Bosic Empire Company SRL Carei. Închirierea s-a realizat în condiţii avantajoase pentru firma sa, respectiv cu suma de 2.689,98 lei/lună pe o perioadă de 10 ani. La licitaţia organizată în vederea atribuirii contractului de închiriere s-au înscris două societăţi comerciale: SC Bosic Empire Company SRL şi o altă firmă, constituită cu cinci zile înainte de licitaţie şi administrată de un membru al familiei lui Gal Florin-Gabriel. De asemenea, preşedintele comisiei de licitaţie a fost fratele directorului, inculpatul Gal Călin Mihai.

  Prejudiciu de zeci de mii de lei
  Procurorii îl mai acuză pe Florin Gabriel Gal că, în cursul anilor 2009, 2010 şi 2011, a aprobat plata către SC Bosic Empire Company SRL a sumei totale de 44.716,12 lei, reprezentând servicii de aprovizionare efectuate de firma pe care o administra pentru instituţia publică pe care o conducea. Călin Mihai Gal este acuzat că, în perioada 16 noiembrie 2009 – 9 august 2010, în calitate de director la Direcţia Judeţeană pentru Tineret Satu Mare, a atribuit SC Bosic Empire Company SRL, societate pe care a administrat-o de drept şi, ulterior, de fapt, mai multe contracte de lucrări de reabilitare a Centrului de Agrement Ştrand, care se afla în proprietatea instituţiei pe care o conducea. Astfel, SC Bosic Empire Company SRL a încasat pe nedrept suma totală de 163.706,43 de lei.

  De asemenea, în perioada iunie – iulie 2010, Călin Mihai Gal ar fi aprobat plata a două contracte (de execuţie de mobilier şi de execuţie de lucrări electrice) la preţuri mai mari decât valoarea reală a lucrărilor, prejudiciind Direcţia Judeţeană pentru Tineret Satu Mare cu suma de 76.123 de lei, “concomitent cu realizarea unui folos material injust pentru SC Bosic Empire Company SRL cu aceeaşi valoare”, susţin procurorii anticorupţie.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img