More


  Grupare de contrabandişti cu ramificaţii la Satu Mare, destructurată de DIICOT

  - Advertisement -

  descinderi

  Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, sub coordonarea procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş, cu sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi DCCO, au efectuat mai multe percheziţii domiciliare, în diferite localităţi de pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare, Dâmboviţa, Vâlcea, Teleorman, Alba şi municipiul Bucureşti, în cadrul unei acţiuni complexe, având ca obiectiv destructurarea unei grupări infracţionale organizate axată pe contrabandă cu produse accizabile din tutun de provenienţă ucraineană.

  Grupare filată de peste un an
  La începutul anului 2013, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Sighetu Marmaţiei, sub coordonarea DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş, cu sprijinul de specialitate al DIPI – SIPI Maramureş, au demarat activităţi de monitorizare a unei grupări infracţionale organizate formată din 40 de persoane, cetăţeni romani şi ucraineni, axată pe contrabanda cu ţigări de provenienţă ucraineană.

  Gruparea era foarte bine organizată, fiecare membru având roluri precise în derularea activităţilor infracţionale în ceea ce priveşte trecerea ţigărilor peste frontieră, transportul şi depozitarea acestora în diferite locaţii şi comercializarea lor către diferiţi clienţi.

  Peste 600 de baxuri introduse în ţară
  Pe timpul monitorizării, liderii grupării, cetăţeni români, au încercat în repetate rânduri să ofere sume de bani unui ofiţer din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi de a le facilita introducerea ilegală a ţigărilor de contrabandă în ţară.

  În urma monitorizării activităţii infracţionale, a rezultat faptul că aceştia au introdus ilegal în ţară, prin zona de responsabilitate a ITPF Sighetu Marmaţiei, peste 320.000 de pachete cu ţigări (643 baxuri) de provenienţă ucraineană, în valoare de 2.950.000 lei, din care 400 de baxuri au fost ridicate în vederea confiscării de către poliţiştii de frontieră în urma unor acţiuni punctuale.

  Contrabandişti înarmaţi şi bine dotaţi
  În ziua de 10 decembrie, începând cu ora 6.00, poliţiştii de frontieră delegaţi de procurorul DIICOT, cu sprijinul de specialitate al DIPI – SIPI Maramureş, respectiv IGPF, ITPF Giurgiu, SCCO Maramureş şi BCCO Alba au descins la 25 de domicilii aparţinând membrilor grupării. Anchetatorii au refuzat să precizeze câte percheziţii au avut loc în judeţul Satu Mare, respectiv câţi sătmăreni au fost duşi la audieri. Percheziţiile au avut loc în diferite localităţi de pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare, Dâmboviţa, Vâlcea, Teleorman, Alba şi municipiul Bucureşti. Potrivit unor surse, la nivelul judeţului Satu Mare au fost vizaţi liderii unui clan de romi care s-a axat pe comercializarea ţigărilor de contrabandă în Piaţa Someş.

  În urma percheziţiilor au fost ridicate în vederea confiscării 2 pistoale cu gaze şi o puşcă cu aer comprimat, 11.880 ţigarete de provenienţă ucraineană, 9.900 lei şi 1.500 euro, un aparat de vedere profesional marca Sakura, 17 telefoane mobile, precum şi mai multe înscrisuri care atestă implicarea celor în cauză în activităţi de contrabandă.

  Anchetă în plină desfăşurare
  Totodată, au fost puse în executare şapte mandate de aducere, persoanele fiind duse la audieri. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă.

  În prezent procurorii DIICOT şi poliţiştii de frontieră delegaţi de către aceştia desfăşoară activităţi specifice în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img