Guvernul Ponta dă bani în plus profesorilordascali

Profesorii sătmăreni vor primi, în luna decembrie, bani în plus la salariu. Sumele ce urmează a fi acordate au fost câștigate în baza unor hotărâri judecătorești, acestea trebuind achitate în 2014 și 2015 eșalonat. Astfel, în conturile dascălilor, al căror nume apare în hotărârile judecătorești, vor intra tranșa a patra aferentă anului 2014 și suma integrală care ar fi trebuit achitată în anul 2015.

Banii intră până în data de 19 decembrie
Dascălii şi asistenţii persoanelor cu handicap îşi vor primi banii până în data de 19 decembrie, a spus prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram. Declaraţia a fost făcută ieri în urma unor discuţii purtate cu vicepremierul Liviu Dragnea în cadrul unei videoconferinţe. “Am fost în videoconferinţă cu domnul viceprim-ministru Liviu Dragnea prin care ne-a comunicat măsurile prevăzute de Ordonanţa 74 privind rectificarea bugetului. Doresc ca până în data de 19 decembrie banii să ajungă acolo unde trebuie. Mă refer aici şi la profesori şi la asistenţi, dar şi la plata arieratelor”, a spus Eugeniu Avram.

Promisiuni onorate
Cadrele didactice şi personalul auxiliar vor primi câte 25% din datoria care trebuia achitată până în anul 2016. Guvernul a decis alocarea în avans a sumelor datorate cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, precum şi din învăţământul superior, sume cuvenite ca urmare a hotărârilor judecătoreşti obţinute de către cadrele didactice. Astfel, s-au alocat 1,3 miliarde de lei pentru plata sentinţelor pentru 2014/2015, pentru profesorii din învăţământul preuniversitar, şi 140 de milioane de lei pentru plata sentinţelor personalului didactic şi personalului auxiliar din universităţi. “Prin Ordonanţa 74 s-a făcut o rectificare bugetară, prin care s-au alocat banii la sentinţele judecătoreşti la învăţământ pentru anul 2014 şi 2015. În primul rând, banii alocaţi pentru sentinţele judecătoreşti se vor plăti cu prioritate în 2014 şi ce rămâne se plăteşte pentru anul 2015”, a declarat şeful Trezoreriei din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Satu Mare, Maria Kotai.

Apel către autorităţile locale
Şeful Trezoreriei din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Satu Mare, Maria Kotai, le-a cerut autorităţilor locale să respecte toţi paşii birocratici care trebuie efectuaţi pentru a aloca sumele obţinute prin rectificarea de buget. “Pentru a putea efectua plăţile pentru asistenţii persoanelor cu handicap va fi nevoie să efectuaţi modificări în buget, să le aduceţi la noi la Finanţe pentru a le lua în evidenţă, pentru că sumele repartizate v-au fost communicate. Şi, atunci, sperăm ca până pe data de 19 decembrie să se poată efectua toate plăţile. Spun că este nevoie urgentă de rectificare pentru că noi trebuie să ştim şi de cât numerar va fi nevoie. Suntem acum în perioada în care se face achitarea salariilor din perioada 5 – 15 şi sperăm să o terminăm până pe data de 11 decembrie. Cei care aveţi probleme că nu este suficient plafonul sau că vă trebuie două-trei mii de lei pentru nu ştiu care plăţi, de exemplu la asistenţi, la hotărâri, să ne comunicaţi din timp pentru a putea retrage acolo unde există un plus şi să acoperim integral”, a spus Maria Kotai.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts