Inimile sătmărenilor au bătut la unison de Ziua Naţională a RomânieiZiua Naţională a României a fost, fără doar şi poate, marcată cum se cuvine în tot judeţul Satu Mare. Şi asta pentru că mii de sătmăreni au răspuns invitaţiei lansate de autorităţile judeţene şi locale, sărbătorind împreună ziua de naştere a României Mari. Ziua Naţională a României a fost marcată prin depuneri de coroane la busturile lui Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Avram Iancu, Corneliu Coposu, Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu şi Vasile Lucaciu, după care a urmat, în Piaţa 25 Octombrie, o serie de concerte care au strâns mii de persoane. Autorităţile i-au cinstit pe sătmăreni cu mii de porţii de fasole cu cârnaţi. Ziua s-a încheiat cum nu se putea mai bine, printr-un foc de artificii.

Onor eroilor ţării
Manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României au debutat de la ora 09.45 cu depuneri de coroane la bustul lui Mihai Viteazu, situat în faţa sediului Poliţiei municipiului Satu Mare, după care s-au mai depus jerbe la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, situate în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, la bustul lui Avram Iancu, situat în Piaţa 25 Octombrie, la bustul lui Corneliu Coposu, situat în Pasajul Coposu, la bustul lui Ion I.C. Brătianu, situat în Piaţa Libertăţii, respectiv la bustul lui Iuliu Maniu, situat pe strada I.C. Brătianu. Cu aceeaşi ocazie a fost sfinţită şi troiţa amplasată în Piaţa Libertăţii, monument ridicat de către Vatra Românească, prin sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei şi Consiliului Local Satu Mare.

La evenimente au fost prezenţi deputatul PSD Octavian Petric, deputatul PLR Ovidiu Silaghi, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica. Au mai participat şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul şef Florentin Vlad, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Dan Gheorghe, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, colonelul Vasile Bocea, numeroşi consilieri judeţeni şi locali, directori de instituţii deconcentrate, respectiv simpli cetăţeni. Au fost depuse jerbe din partea Guvernului României, Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Primăriei şi Consiliului Local Satu Mare, instituţiile subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi din partea PSD, PLR, USL, PNL, respectiv a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, a Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi a Vetrei Româneşti.

Manifestarea centrală, la statuia lui Vasile Lucaciu
Evenimentul central al manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a avut loc la statuia lui Vasile Lucaciu, în prezenţa a peste o mie de persoane. După ce prefectul Eugeniu Avram a trecut în revistă Garda de onoare formată din trei plutoane de militari din cadrul Garnizoanei Satu Mare, angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a trecut la intonarea Imnului de Stat al României de către Corul bărbătesc din Finteuşu Mare. În continuarea manifestărilor, prefectul Eugeniu Avram a dat citire mesajului primului ministru Victor Ponta. La fel ca şi anul trecut, Te-Deum-ul a fost oficiat de un sobor de preoţi, avându-i în frunte pe protopopul ortodox de Satu, Mare Ioan Socolan, şi protopopul greco-catolic de Satu Mare, Dumitru Roman.

Zeci de coroane de flori în cinstea înaintaşilor
În continuarea evenimentului s-a trecut la momentul depunerii coroanelor de flori. Astfel, au depus coroane de flori Guvernul României, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local Satu Mare, Garnizoana Satu Mare, Filiala Dr. Vasile Lucaciu a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Tribunalul Satu Mare, unităţile subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor, Direcţia de Informaţii Satu Mare, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Satu Mare, Penitenciarul, Poliţia Locală, Filiala Careii Mari a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din MApN, Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă, filiala judeţeană a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor şi cadrelor în rezervă din SRI. Au mai fost depuse coroane de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, instituţiile subordonate Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică, Spitalul Judeţean, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Biblioteca Judeţeană. Alte coroane au fost depuse din partea PSD, PLR, USL, PNL, UDMR, Partida Romilor, Sindicatul cadrelor militare în rezervă şi retragere, Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor, Uniunea Vatra Românească, Uniunea Ucrainenilor din România, Baroul de avocaţi Satu Mare, Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu, Asociaţia Judeţeană Satu Mare a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, Liga Luptătorilor din 22 Decembrie 1989, respectiv o serie de instituţii de învăţământ din municipiul reşedinţă de judeţ.

Delegaţia USL a fost cea mai numeroasă
Uniunea Social-Liberală, care a fost şi cea mai numeroasă, a fost condusă de către copreşedinţii USL, Mircea Govor şi Ovidiu Silaghi. Organizaţia Judeţeană Satu Mare a UDMR a fost condusă de preşedintele Pataki Csaba. Manifestarea de la statuia lui Vasile Lucaciu s-a încheiat printr-o paradă militară, atunci când militarii din cadrul Garnizoanei Satu Mare, angajaţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au defilat prin faţa a circa o mie de sătmăreni, moment savurat din plin de cei prezenţi, militarii primindu-şi binemeritatele aplauze.

Spectacole şi concerte de excepţie
Programul artistic a debutat de la ora 13.00 la scena amenajată în Piaţa 25 Octombrie cu un recital susţinut de cunoscutul interpret de muzică populară Petrică Mureşan. În continuare, pe scenă au urcat Florentina şi Petre Giurgi, Marius Ciprian Pop, Maria Petca Poptean, Georgiana Marina, Nicolae Mureşan, Ioan Dordoi şi Felix Galan, Veta Biriş, Ansamblul Cununiţa şi Cununiţa Năzdrăvană, Trupa Harp şi Park Folk Grup. Cum muzica nu merge prea bine pe stomacul gol, sătmărenii au avut parte de 3.000 de porţii de fasole cu cârnaţi pregătite de organizatori.

În continuarea manifestării, de la ora 19.00, a avut loc un super concert marca Talisman, iar programul artistic de la scenă s-a încheiat cu un foc de artificii. Tot în seara zilei de 1 Decembrie, la Filarmonica “Dinu Lipatti”, de la ora 19.00 a avut loc un concert simfonic omagial cu intrare liberă.

Sătmărenii au arborat cu mândrie tricolorul
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, s-a declarat încântat de faptul că sătmărenii au înţeles că trebuie să cinstească însemnele naţionale, drept dovadă mii de sătmăreni arborând tricolorul. „Mă bucur că din 2012, de când am pornit organizarea acestui eveniment, exact cum se cuvine şi cum merită Ziua Naţională a României, cum o merită de fapt românii, vedem că tot mai mulţi sătmăreni s-au alăturat. Văd că sunt tot mai multe drapele arborate la balcoane, la ferestre, în fruntea caselor şi chiar este un sentiment de satisfacţie. Am văzut cu această acţiune că sătmărenii s-au obişnuit să arboreze drapelul, lucru care nu se prea întâmpla în ultima perioadă. Dragostea faţă de însemnele naţionale, faţă de drapel, faţă de imn şi faţă de stema ţării noastre trebuie să fie un lucru normal şi firesc, iar pe copiii noştri aşa trebuie să îi educăm. Foarte mulţi sătmăreni au venit şi de această dată şi vreau să le mulţumesc că ni s-au alăturat. Vreau să le zic că atâta timp cât vom conduce acest judeţ, noi, cei care am fost aleşi în 2012, Ziua Naţională a României aşa va fi sărbătorită în judeţ şi în municipiul Satu Mare”, a declarat Adrian Ştef.

„A venit vremea unirii!”
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că Ziua de 1 Decembrie este una sfântă pentru toţi românii, exprimându-şi încrederea că după zece ani de dezbinare românii să îşi dea mâna. „Această zi este o zi sfântă pentru poporul român. Ziua de 1 Decembrie este ziua pe care trebuie să o cinstim cu toţii şi le doresc tuturor românilor la mulţi ani, şi România să trăiască liberă şi în pace alături de toţi cetăţenii ei şi să le dea Dumnezeu tuturor românilor ca să aibă parte numai de bucurii, să scape de grijile zilei de mâine, să le dea multă înţelepciune, să se înţeleagă bine între ei, să existe armonie şi pace, să nu mai fie conflicte, pentru că după zece ani de conflicte ar fi cazul să ne aşezăm şi să aşteptăm ca vremurile să fie mult mai bune. La mulţi ani România!”, a precizat Mircea Govor.

Prefectul Avram, mândru de sătmăreni
Prefectul Eugeniu Avram s-a declarat mândru că sătmărenii au venit cu mic cu mare să sărbătorească alături de autorităţile judeţene şi locale. „Mă bucur cu toate că a fost cam rece, dar timpul a fost alături de noi pentru că nu a nins, nu a plouat. Şi am văzut şi sunt mândru de sătmărenii mei că au venit într-un număr foarte mare la acest eveniment. I-am şi provocat într-un fel, pentru că s-au organizat toate aceste manifestări culturale, artistice de către Consiliul Judeţean, de către Primăria Satu Mare, ceremonialul militar de către Instituţia Prefectului, iar aşa, împreună, spun eu că a fost o sărbătoare foarte reuşită, care s-a încheiat cu artificiile, astfel încât să trecem cu bine în Noul An pentru România, pentru că astăzi este ziua de naştere a României şi urez la mulţi ani tuturor românilor şi la mulţi ani România!”, a declarat Eugeniu Avram.

La rândul său, deputatul PLR Ovidiu Silaghi a precizat că a aşteptat cu emoţie manifestările de ieri. „Vă mărturisesc că şi eu am aşteptat cu mare emoţie, dar şi cu mare înfrigurare tot acest eveniment, pentru că astăzi am făcut un traseu istoric, pentru că am depus o jerbă de flori şi la Mihai Viteazu şi la Avram Iancu, de asemenea şi la făuritorii Marii Uniri din 1918: Brătianu şi Maniu. Şi am terminat cu cea mai mare manifestare de la Vasile Lucaciu. 96 de ani de la Marea Unire, o piatră de hotar pentru România şi pentru toţi românii”, a conchis Ovidiu Silaghi.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts