Jaful Kyo Inc în judeţul Vasluifratia_satmarenilor

Folosind aceleaşi metode dubioase ca şi în judeţele Satu Mare, Cluj, Sălaj şi Bihor, firma Kyo Inc a reuşit să fraierească o serie de primării din judeţul Bihor. După ce a încheiat contractele oneroase, Kyo Inc a emis facturi, fără să se achite integral de serviciile asumate. Ulterior, firma sătmărenilor Sergiu Băbăşan şi Răzvan Micul a dat în judecată primăriile, solicitând plata serviciilor neexecutate, la care au adăugat penalităţi enorme. Prin intermediul firmei Kyo Inc, sătmărenii Sergiu Băbăşan şi Răzvan Micul a reuşit să înşele cel puţin 34 din cele 86 de primării existente în judeţul Vaslui, adică 40%.

Primării înşelate pe bandă rulantă
Kyo Inc a dat în judecată Primăria oraşului Murgeni în 2007, iar instanţa a admis în parte ordonanţa de plată. Aceeaşi instanţă a respins tot în 2007 acţiunea în anulare iniţiată de Primăria Murgeni. Primăria Albeşti a fost dată în judecată în 2008, fiind admisă cererea firmei Kyo Inc. Judecătoria Satu Mare a respins în 2008 acţiunea în anulare a primăriei. Judecătoria Satu Mare a admis ordonanţa de plată a firmei Kyo Inc în cazul Primăriei Alexandru Vlahuţă în 2007, admiţând apoi doar parţial o altă ordonaţă de plată în 2010. Primăria Băcani a câştigat procesul cu Kyo Inc în 2007, însă l-a pierdut în 2010. Ordonanţa de plată a fost investită cu formulă executorie.

Primăria Berezeni a pierdut procesul cu Kyo Inc în 2007. Ordonanţa de plată a firmei Kyo Inc a fost admisă parţial în 2007 în cazul comunei Bogdana. Primăria Bogdăneşti a fost dată în judecată de Kyo Inc în 2008 şi în 2010. Primăria Boţeşti a pierdut procesul cu Kyo Inc în 2010, ordonanţa de plată fiind investită cu formulă executorie în acelaşi an. Primăria Codăeşti a pierdut procesul cu Kyo Inc, Judecătoria Satu Mare respingând cerea de anulare a ordonanţei de plată venită din partea primăriei.

Alte primării care au fost date în judecată de Kyo Inc sunt cele din Costeşti, Creţeşti, Dimitrie Cantemir, Dumeşti, Fereşti, Găgeşti, Ghergheşti, Griviţa, Iana, Măluşteni, Micleşti, Olteneşti, Pochidia, Puieşti, Pungeşti, Roşieşti, Stănileşti, Ştefan cel Mare, Şuletea, Tanacu, Todireşti, Văleni, Vinderei şi Voineşti. Primăria Pădureni dată în judecată de Elektronische Archiv Verschlusselung SRL, care a preluat în condiţii dubioase fondul de comerţ al Kyo Inc.

Metodă brevetată de ţepuire
Zeci de primării din judeţul Vaslui au fost “uşurate” de sume importante de către KYO INC SRL Satu Mare ajunsă în condiţii neclare în zona Vasluiului, a arătat ziarul Vremea Nouă. În comuna vasluiană Creţeşti, totul a pornit de la un contract-fantomă, semnat pe finalul de mandat al fostului primar al localităţii, care s-a transformat în coşmarul noului primar. Societatea KYO INC SRL Satu Mare a încheiat, în 15 ianuarie 2007, un contract cu fostul primar Viorel Savin, pentru “servicii de dezvoltare şi implementare pagină Internet”. Cum de a ajuns o firmă situată la sute de kilometri de Vaslui într-o comună precum Creţeşti, este greu de spus. Fostul primar a semnat cu ochii închişi acel contract – “alături de primărie era un bufet, cred că se servea oţet”, spunea ironic pentru ziarul Vremea Nouă din Vaslui primarul de atunci , care prevedea că societatea KYO INC urma să realizeze o pagină de internet pentru Primăria Creţeşti, contra sumei de 2.000 de euro. Asta, în condiţiile în care nu exista Internet la acea vreme în comună!

S-a ajuns la judecată. Şi, când nimeni din primăria vasluiană nu mai spera la nimic, în 2011, judecătorii Tribunalului Vaslui au pronunţat o sentinţă curajoasă, pe 20 iunie a.c., desfiinţând o hotărâre a Judecătoriei Satu Mare, în favoarea unei primării din judeţ. Este vorba de procesul prin care Primăria Creţeşti cerea anularea actului de executare silită iniţiat de firma Kyo-Inc Satu Mare, prin care conturile unităţii administrativ-teritoriale erau blocate, firma cerând primăriei în jur de 2 miliarde lei vechi, pentru o afacere fantomă. Societatea Kyo-Inc, din Satu Mare, a blocat în 2010 conturile Primăriei Creţeşti, cerând aproape două miliarde de lei despăgubiri, pentru faptul că instituţia nu şi-a achitat facturile de Internet. Cei din Satu Mare cereau, în bătaie de joc faţă de orice lege din această ţară, penalităţi de 1% din datorie pe zi, astfel că restanţele au ajuns la peste 2 miliarde lei vechi. Cu noua sentinţă a Tribunalului Vaslui, cei de la Creţeşti au reuşit să-şi deblocheze conturile, iar cheltuielile de judecată le vor recupera de la Kyo-Inc, în total în jur de 3 miliarde lei vechi. Desigur, dacă mai au ce recupera de la Kyo Inc, fiindcă ea e oale şi ulcele. Sau… nu?

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts