Model de bune practici pentru integrarea persoanelor cu handicaphandicap

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, la Centrul de Îngrijire şi asistenţă medicală a persoanelor cu handicap „O Viaţă Nouă”, situat pe strada Gorunului din municipiul Satu Mare, a avut loc o serie de manifestări dedicate persoanelor cu handicap. La eveniment a participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Octavian Apan, respectiv directorul adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Eugenia Ardelean.

Satu Mare, model de bune practici
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că judeţul Satu Mare este un exemplu de bune practici în ceea ce priveşte transformarea fostelor case de copii, nişte veritabile cămine ale groazei, în nişte case de tip familial eficiente, care au dat efectul scontat. „Judeţul Satu Mare şi Consiliul Judeţean susţin această activitate. Judeţul Satu Mare a fost un exemplu în momentul în care a transformat casele de copii cele vechi în case de tip familial care încearcă să reproducă căldura din sânul familiei prin intermediul infrastructurii pe care am pus-o la punct, am pus-o la dispoziţie şi pe care o susţinem”, a precizat Adrian Ştef.

Sprijin necondiţionat pentru semenii aflaţi la nevoie
Preşedintele Consiliului Judeţean a mai precizat că speră ca toţi sătmărenii să înţeleagă importanţa demersurilor de implicare în viaţa societăţii a persoanelor cu handicap. „Persoanele cu handicap sunt chiar membri de exemplu ai acestei societăţi şi trebuie să punem toţi umărul pentru integrarea acestor persoane. Doresc să trag acest semnal de alarmă, să le spun sătmărenilor că există lângă noi oameni care suferă şi avem această datorie nu doar de a alina această durere şi de a fi un sprijin, ci şi să facem demersuri să îi integrăm în societate în toate nivelurile problematicii. Că vorbim despre probleme culturale, de sport, sociale, politice, indiferent de care, trebuie să ne asumăm acest lucru şi să înţelegem cu toţii că este o problemă reală cu care ne confruntăm”, a declarat Adrian Ştef.

Proiect început în 2007
Directorul general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Octavian Apan, a declarat că bazele Centrului de Îngrijire şi asistenţă medicală a persoanelor cu handicap „O Viaţă Nouă” au fost puse în 2007 şi a venit în sprijinul a zeci de persoane aflate în nevoie. „Vreau să felicit echipa care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi. Mulţumim Consiliului Judeţean care este un prieten de nădejde, care de fiecare dată ne-a ajutat în tot şi în toate. Centrul s-a înfiinţat în 2007 printr-un Program Phare. Finanţarea a fost de 600.000 de euro şi a început cu zece beneficiari. Echipa şi toţi cei care au pus umărul la înfiinţarea acestui centru au făcut o treabă foarte bună. În momentul de faţă, centrul are 51 de beneficiari”, a precizat Octavian Apan.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts