Numărul cazurilor de trichineloză s-a înjumătăţit an de antrichi

An de an numărul cazurilor de trichineloză s-a înjumătăţit, asta în condiţiile în care numărul examenelor trichineloscopice a crescut, potrivit datelor furnizate de conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic prin detecţia chisturilor şi larvelor de trichinella de către medicii veterinari de stat este de 11,16 lei/probă.

Cazuri mai puţine, examene mai multe
Dacă în cursul anului 2012, în judeţul Satu Mare au fost înregistrate peste o sută de cazuri de trichineloză, din care mai bine de jumătate doar în luna decembrie, anul trecut numărul acestora a scăzut cu mai bine de jumătate, până la 42 de cazuri, din care 28 doar în luna decembrie.

În cursul acestui an, în total au fost înregistrate 12 cazuri de trichineloză, din care 11 în primele nouă luni iar una în luna noiembrie. “Ne bucură faptul că incidenţa trichinelozei s-a înjumătăţit an de an din 2012 până în prezent, asta în condiţiile în care numărul examenelor trichineloscopice a crescut de la circa 30% din numărul total de porci sacrificaţi în 2012, la 40% în 2013, iar anul acesta preconizăm că vom depăşi 50%. Doar în cursul zilelor de sâmbătă şi duminică, la Circumscripţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au fost efectuate 520 de examene trichineloscopice. Ne bucură faptul că sătmărenii înţeleg importanţa acestor examinări, doarece sunt foarte importante. Cum dintr-un porc sacrificat consumă în general întreaga familie, în cazul în care nu este făcut un examen trichineloscopic se pot îmbolnăvi de sărbători toţi membrii familiei”, a precizat directorul DSVSA, Nicolae Dumuţa.

Examene în 22 de locaţii
În judeţul Satu Mare, examenul trichineloscopic poate fi efectua la Circumscripţiile Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Satu – Mare (CSVSA nr. 1 – Piaţa Mare, CSVSA nr. 2 – Piaţa Someş şi CSVSA nr. 3 – Piaţa Mică), Carei (Piaţa Carei) şi Negreşti Oaş (Piaţa Negreşti Oaş). Totodată, aceste examene mai pot fi făcute de medicii veterinari de liberă practică de la Circumscripţiile Sanitar Veterinare concesionate din Ardud, Batarci, Botiz, Lazuri, Apa, Săcăşeni, Santău, Tiream, Foieni, Păuleşti, Culciu, Homorodu de Jos, Valea Vinului, Supur, Beltiug, Acâş, Satu Mare, Negreşti Oaş, Vama, Livada, Halmeu, Medieşu Aurit.

Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic prin detecţia chisturilor şi larvelor de trichinella spp. de către medicii veterinari de stat este de 11,16 lei/probă (9 lei +T.V.A). Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic de către medicii veterinari de liberă practică (concesionari) din oraşe şi comune este stabilit de fiecare cabinet veterinar privatizat.

Pentru efectuarea examenului, proprietarul sau consumatorul se va prezenta cu o probă de carne, recoltată din pilierii diafragmatici. Proba de carne prezentată pentru analiză va fi însoţită în mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul) porcului şi care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea. “Reamintim proprietarilor şi cumpărătorilor, că porcii neidentificaţi sau necrotaliaţi nu se despăgubesc, pierderile băneşti fiind suportate integral de către vânzător sau cumpărător, inclusiv costurile cu ecarisarea teritoriului”, a mai afirmat directorul DSVSA.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts