More

    O veritabilă grupare de crimă organizată (I)

    fratia_satmarenilor

    În cadrul unui adevărat serial de anchete, Gazeta de Nord-Vest a reuşit să creioneze metodele prin care gruparea sătmărenilor Sergiu Băbăşan şi Răzvan Micul au prejudiciat bugetul de stat, dar şi sute de primării din întreaga ţară. Cei doi sătmăreni n-au avut niciun fel de scrupule în a scăpa de datoriile la bugetul de stat, cesionându-le unor firme de tip off-shore. De asemenea, cei doi sătmăreni n-au avut niciun fel de scrupule când au înşelat sute de primari din ţară, ba dându-se agenţi guvernamentali, ba reprezentanţi ai unor consilii judeţene. Când aceste metode n-au dat roade, au apelat chiar şi la tinere sexy pentru a distrage atenţia primarilor de la clauzele oneroase, trecute în contract cu litere extrem de mici. De asemenea, cei doi n-au avut scrupule nici atunci când au solicitat penalităţi de întârziere de 1% pe zi, mai mari decât cele solicitate de cei mai veroşi cămătari.

    Scăpaţi de datorii prin firme off-shore
    Deja celebra firmă Kyo Inc SRL Satu Mare i-a avut ca asociați pe Sergiu Băbășan și Răzvan Micul până ce firma a acumulat datorii la bugetul de stat de 800.000 de euro. În mai 2010, cei doi și-au cesionat părțile sociale către Kyo Consultancy Limited, respectiv Niele Trading Limited, două off-shoruri din Cipru.

    Off-shorul Kyo Consultancy Limited a fost folosită și pentru a-i scăpa pe Băbășan și Micul de datoriile acumulate de Skyo Consulting SRL. Firma avea datorii de 196.032 lei la bugetul de stat. Până să fie plasată în Cipru, firma a fost mutată prin Cluj și Timișoara pentru a nu fi controlată de Fisc.

    Băbășan și Micul au fost asociați într-o altă firmă cu probleme, SC Debo.ro SRL. Debo.ro era un magazin on-line de electrocasnice, de care cei doi asociați au scăpat atunci când au început să curgă datoriile și reclamațiile de la clienții țepuiți, cel mai cunoscut fiind Mircea Badea. Firma a fost cesionată tot în mai 2010 unui alt off-shore cipriot, Hallburg Limited.

    Cesiune salvatoare de aproape 300.000 lei
    Tot metoda cipriotă a fost folosită pentru a scăpa de datoriile acumulate de farmaciile familiei Micul, părinții lui Răzvan Micul, asociatul lui Sergiu Băbășan. Farmacia Minerva SRL a fost cesionată către Niele Trading Limited și Despindo Holding Limited, care apoi au vândut fondul de comerț al firmei către SC Internațional Minerva Service SRL. Prin aceste manevre, familia Micul a scăpat de datorii de 287.328 lei.

    Ţeapa Scannerul, în insolvenţă
    N-a avut o viaţă prea lungă nici firma Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL, ai cărei asociaţi au fost societatea Kyo Inc şi Sergiu Băbăşan. Firma prin care sătmărenii au ţepuit primarii în cadrul operaţiunii “Scannerul” a intrat în insolvenţă în luna mai a acestui an, potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă.

    Altă firmă, alt off-shore
    Aceeaşi suveică de firme off-shore a fost folosită de Răzvan Micul şi în cazul firmei Programul pentru Eficienţă Fiscală şi Disciplină Bugetară SRL, cu sediul în Bucureşti. Iniţial, societatea comercială Programul pentru Eficienţă Fiscală şi Disciplină Bugetară SRL din Bucureşti (CUI 31068669, J40/193/2013), cu adresa pe Str. Jirlau nr. 5, sectorul 5, avea doar doi acţionari: – Remda-Teichel LTD, persoană juridică înfiinţată şi înregistrată în Uniunea Dominica (Commonwealth of Dominica), sub numărul de înregistrare 17011, având sediul social la etajul 3, C & H Towers, Rouseau, Strada Great Marlborough, colţ cu Strada Great George, Uniunea Dominica (Commonwealth of Dominica), respectiv Cătălin Catrinoiu Petrişor, cetăţean român, cu buletin eliberat de Poliţia Cluj la data de 05.10.2011, născut la data de 10.06.1977 în Târgu Jiu, domiciliat în municipiul Cluj Napoca, calea Dorobanţilor nr. 105, judeţul Cluj.

    Micul, reprezentantul legal
    Ca treburile să devină şi mai complicate, în acţionariatul firmei Programul pentru Eficienţă Fiscală şi Disciplină Bugetară SRL a apărut o nouă firmă de tip SRL, Kaarst şi Asociaţii, cu sediul în municipiul Bucuresti, care a preluat 96% din capitalul social. Acţionar principal şi administrator al Kaarst şi Asociaţii este un off-shore înregistrat în Dominica. Este vorba de Kamp-Lintfort LTD, asociat unic, Act de înfiinţare: nr: 16908; emitent: Commonwealth of Dominica; înfiinţat în noiembrie 2012. Reprezentantul legal al acestui off-shore ce deţine sereleul Kaarst şi Asociaţii este Micul Nicolae Răzvan, născut în 7 iunie 1983, domiciliat în Satu Mare, Str. Retezatului nr. 39, judeţul Satu Mare, mai arată Ziar de Cluj.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE