More


  Prea săraci pentru ajutoarele comunitare

  - Advertisement -

  comunitare

  Deşi pare greu de crezut, ajutoarele comunitare acordate pentru persoanele defavorizate nu vor ajunge la cea mai năpăstuită categorie de potenţiali beneficiari: persoanele fără niciun venit. Practic, săracii lipiţi pământului sunt tăiaţi de pe listă din cauza birocraţiei comunitare. Culmea ironiei, potrivit primarilor din judeţ, persoanele fără niciun venit constituie marea masă a sărmanilor. Autorităţile, în frunte cu prefectul Eugeniu Avram, încearcă să găsească o soluţie în acest sens.

  Săracii rămân cu buza umflată
  Primarii din tot judeţul au atras atenţia că există o categorie de persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari ai acestor ajutoare comunitare. Culme ironiei, este vorba despre cei mai săraci sătmăreni, care nu au nicio formă de venit. Un astfel de exemplu a fost făcut de către primarul comunei Tarna Mare, Monica Sobius. “Avem în comuna Tarna Mare, mai exact la Valea Seacă, persoane fără niciun fel de formă de venit, pentru că acolo nu s-a făcut cooperativizarea şi bătrânii nu au lucrat în CAP-uri. Aceste persoane vin la noi şi ne cer ajutorul. Părerea mea este că ar trebui să facem o anchetă socială în baza căreia să îi putem ajuta pe aceşti oameni”, a declarat Monica Sobius.

  Propuneri sunt, problema persistă
  Consilierul în cadrul Compartimentului informare, relaţii publice şi gestionarea documentelor din cadrul Consiliului Judeţean, Vasile Tuns, a explicat că după ultimele etape de alocare a acestor ajutoare s-au făcut anumite recomandări, dar nu toate au fost luate în considerare. “Categoria această de persoane care există în fiecare comunitate şi care nu se încadrează într-una din cele 15 categorii este eterna problemă. Eu am făcut propunerea la ultimul raport ca produsele care rămân din diferite motive nedistribuite, să se dea competenţe autorităţilor locale să decidă acordarea ajutoarelor comunitare rămase către acestă categorie de persoane, care constituie cea mai delicată problemă. Să se facă pe declaraţie pe propria răspundere. Categoria aceasta de persoane ne-a făcut probleme an de an”, a declarat Vasile Tuns.

  Probleme şi cu ordinea publică
  Consilierul pe probleme de afaceri europene din cadrul Instituţiei Prefectului, Mircea Ciocan, a atras atenţia şi asupra unui alt aspect problematic. Este vorba despre haosul creat de beneficiari în unele comunităţi în momentul acordării alimentelor. Din cauza presiunilor la care sunt supuşi funcţionarii, aceştia nu mai pot întocmi şi documentaţia aferentă distribuirii. În acest sens, Instituţia Prefectului, prin Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, se angajează să dea o mână de ajutor pentru restabilirea ordinii publice. “Au fost situaţii când camioanele au ajuns în comună şi nu s-a mai putut face faţă şi s-au dat direct. Apoi, ulterior, reprezentanţii primăriilor au umblat în localitate după semnături. Vă stăm la dispoziţie. Unde consideraţi că trebuie să intervină forţele de ordine pentru a asigura ordinea prin Jandarmerie”, a precizat Mircea Ciocan.

  Peste 117.000 de potenţiali beneficiari
  La nivelul judeţului Satu Mare au fost cuprinse în acest program 117.600 pachete cu alimente, din care 14.580 în municipiul Satu Mare, 5.816 în municipiul Carei, 4.190 în oraşul Negreşti-Oaş, 4.476 în oraşul Tăşnad, respectiv 2.874 în oraşul Ardud. În cadrul POAD 2014 vor fi distribuite ca ajutoare alimentare făină, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conserve din carne de porc, conserve din carne de vită în suc propriu, conserve cu pateu de ficat. Livrarea acestora se va face în două cutii de carton cu conținut identic. Ambalarea în două cutii a alocației de ajutoare pentru o persoană a fost decisă din considerente de rezistenţă a cutiilor din carton cât şi de ușurință a transportului. Fiecare cutie va cuprinde jumătate din cantitatea alocată pentru o persoană.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img