Preţul laptelui scade, iar producătorii fluieră a pagubăfriesland

După ce producătorul de lactate FrieslandCampina a decis să transfere producţia de la fabrica din Carei la cea din comuna Baciu (Cluj), crescătorii de vaci din judeţ se arată cât se poate de îngrijoraţi. Aceştia susţin că preţul laptelui va scădea, în timp ce sute de fermieri vor fi nevoiţi să îşi închidă porţile.

Semnal de alarmă din partea producătorilor
Călin Marghitaş, director economic al Cooperativei Agricole Samus Lact, susţine că decizia celor de la FrieslandCampina nu va rămâne fără efect pentru producătorii de lapte din judeţ. „Plecarea Friesland de la Carei nu îi va afecta doar pe micii producători de lapte, îi va afecta pe toţi. În momentul de faţă, dacă renunţă, se va crea un surplus de lapte pe piaţă. Unii producători nu îşi vor putea valorifica laptele. Fiind un surplus de lapte pe piaţă se va produce scăderea preţului la lapte”, a declarat Călin Marghitaş.

Alternativa: unirea
Directorul economic al Cooperativei Agricole Samus Lact mai susţine că soluţia pentru producătorii de lapte este să îşi unească forţele. „Noi am găsit o alternativă, prin înfiinţarea unei cooperative şi noi predăm în continuare la Friesland. Noi, cei din cooperativă, în momentul de faţă nu avem nicio problemă”, a precizat Călin Marghitaş. Potrivit aceleiaşi surse, în judeţul Satu Mare mai există procesatori precum Primalact, Buenolact, mai există Unicarm. „Problema în momentul de faţă este că acest surplus de lapte va duce la scăderea preţului la unii fermieri. Şi aşa este o problemă la preţul laptelui, pentru că se aduce mult lapte de afară. Dacă nu mai este rentabil să ţii animale pentru producţia de lapte, mulţi vor renunţa”, a concluzionat Călin Marghitaş.

Friesland se mută la Cluj
Producătorul de lactate FrieslandCampina va finaliza în această săptămână transferul producţiei de la fabrica din Carei (Satu Mare) la cea din comuna Baciu (Cluj), însă doar pe cea de telemea, producţia de caşcaval fiind subcontractată unor producători locali. În fabrica din Carei lucrau circa 130 de angajaţi, doar câţiva dintre ei, care deţineau poziţii cheie, fiind transferaţi la Cluj. Angajaţii de la Carei vor primi sprijinul companiei în conformitate cu contractul colectiv de muncă. Închiderea fabricii de la Carei a însemnat şi renunţarea la producţia de caşcaval în propriile fabrici, acest produs urmând să fie fabricat sub contract cu alţi producători din România.
Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts