More


  Primarii riscă să li se impute combustibilul alocat poliţiştilor

  - Advertisement -

  atop

  Primarii din judeţul Satu Mare, care respectă protocolul de colaborare cu posturile de Poliţie, privind alocarea unor cote de combustibil, riscă să achite din buzunarul lor contravaloarea acestora. Anul trecut au fost doi primari cărora inspectorii Curţii de Conturi le-au imputat astfel de sume, iar anul acesta au mai fost înregistrate alte două cazuri. Interesant este faptul că alţi inspectori ai aceleiaşi instituţii nu fac astfel de imputări.

  Un parteneriat clar
  Pentru a evita situaţiile din anii trecuţi, când Curtea de Conturi le-a imputat primarilor contravaloarea combustibilului alocat maşinilor Poliţiei, Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică (ATOP) a întocmit la începutul anului un protocol de colaborare între primării şi posturile de Poliţie. “Potrivit acestui protocol, administraţiile locale şi Poliţia conveneau să organizeze acţiuni comune pentru păstrarea climatului de ordine şi siguranţă publică. Poliţia trebuia să contribuie cu logistica, iar primăriile cu combustibil. În funcţie de necesităţi, era vorba de 50-70 litri lunar”, ne-a declarat preşedintele ATOP Satu Mare, Jozsef Pinter. “Măsura se impunea mai ales în cazul unor comune răsfirate, cum ar fi Medieşu Aurit sau Săuca. Dacă primăriile nu le-ar fi dat benzină, poliţiştii ar fi trebuit să meargă pe jos sau cu bicicletele, ori aşa ceva nu se poate. Degeaba aşteptăm rezultate de la poliţişti dacă nu îi sprijină nimeni pentru a le asigura minimul necesar din punct de vedere logistic”, ne-a declarat Pinter.

  Probleme cu unii inspectori
  Deşi măsura a fost bună şi apreciată la nivel local, a apărut o nouă problemă din partea Curţii de Conturi. În timp ce unii inspectori au trecut cu vederea alocarea de combustibil pentru Poliţie din fondurile bugetului local, considerând că e vorba de un lucru normal, alţii au imputat imediat contravaloarea combustibilului consumat. “Problema a apărut de vreo trei ani. Unii inspectori ai Curţii de Conturi au trecut cu vederea, însă alţii imediat ce au intrat în primării au întrebat dacă s-a dat combustibil Poliţiei. Anul trecut, doi primari s-au trezit că li se impută contravaloarea acelui combustibil, iar anul acesta încă doi. Unuia dintre ei i s-au imputat în jur de 6.000 lei”, ne-a declarat Pinter.

  Potrivit preşedintelui ATOP Satu Mare, atitudinea inspectorilor Curţii de Conturi nu prea este justificată. “Asigurarea ordinii publice e în interesul primarului, care e ales de comunitate. Combustibilul este alocat poliţiştilor pentru a-i prinde pe infractori, nu pentru a se plimba la Satu Mare. Eu înţeleg că legea nu permite ca o instituţie publică să sponsorizeze o altă instituţie publică, dar în cazul de faţă e vorba de un parteneriat”, afirmă Pinter.

  O cale de rezolvare
  Conducerea ATOP Satu Mare a încercat să rezolve problema imputării, adresându-se Curţii de Conturi, însă fără a primi vreun răspuns clar. “Dacă tot nu li se permite primăriilor să ajute Poliţia, atunci ar trebui ca Ministerul Afacerilor Interne să aloce cote suplimentare de combustibil poliţiştilor, astfel încât să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale. Astfel, nici poliţiştii nu ar mai fi obligaţi să se milogească de primari şi nici primarii nu ar mai risca să li se opereze imputări”, ne-a declarat preşedintele ATOP Satu Mare, Jozsef Pinter.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img