More

    Sărbătoare de suflet la Biserica “Sfântul Nicolae” din Pişcari

    piscari

    Sutele de credincioşi din parohia Pişcari au participat sâmbătă la sărbătorirea hramului la Biserica „Sfântul Nicolae”. Cu aceeaşi ocazie s-au sărbătorit şi cei 70 de ani de viaţă şi cei 50 de ani de slujire a bisericii de către preotul paroh Vasile Bota, care are rangul de iconom stavrofor. Slujba a fost săvârşită de un sobor de opt preoţi, în frunte cu protopopul de Carei, Marian Crainic. Evenimentul a fost onorat cu prezenţa de către preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, deputatul Octavian Petric, respectiv de către primarul comunei Terebeşti, Mariana Avorniciţi. La final, sutele de copii au primit cadouri din partea Moşului Nicolae.

    Recunoştinţă lui Dumnezeu
    Părintele Vasile Bota a ţinut să îi mulţumească lui Dumnezeu şi Sfântului Nicolae pentru că i-a oferit posibilitatea să slujească biserica timp de 50 de ani. Părintele Bota le-a mulţumit şi sutelor de credincioşi care umplu biserica cu ocazia fiecărei slujbe. “Aş vrea să îi mulţumesc lui Dumnezeu, de la care vine toată darea cea bună şi darul desăvârşit. Ziua de azi (sâmbătă, n.red.) este însemnată pentru biserica noastră, pentru parohia nostră. Este o zi în care sărbătorim hramul bisericii, când biserica îşi cinsteşte patronul. Este minunată biserica din Pişcari, dar minunate sunt sufletele credincioşilor din Pişcari, care se roagă în această biserică, care formează turma cuvântătoare a lui Iisus Hristos, care ne cheamă şi ne adună în biserică. Sfântul ierarh Nicolae, în chip deosebit, străluceşte ca un luceafăr pe cerul bisericii noastre. El este nu numai patronul celor care îi poartă numele, ci al tuturor celor care sunt buni, al celor săraci, al celor amărâţi, osteniţi şi împovăraţi. Prezenţa în număr foarte mare în biserică este harul Sfântului Nicolae şi îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toate”, a precizat, în cuvântul său de învăţătură, părintele Vasile Bota.

    Mircea Govor şi Octavian Petric, alături de credincioşii din Pişcari
    Preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a ţinut să împărtăşească bucuria localnicilor. “Am fost invitat la hramul bisericii din Pişcari şi mă bucur din suflet că am fost în mijlocul oamenilor de aici. A fost o zi minunată. Au fost opt preoţi, în frunte cu protopopul de Carei, Marian Crainic, şi mă bucur că în această zi sfântă am putut să fiu alături de oameni. Aş dori să le transmit tuturor celor care poartă numele de Nicolae sau Nicoleta să aibă parte numai de bucurii, mulţi ani, sărbători frumoase şi sper ca Dumnezeu să ne ajute pe toţi să trăim într-un mod civilizat, într-un mod liniştit, cu frică de Dumnezeu şi să fie mai bine în lumea asta”, a declarat Mircea Govor.

    La rândul său, vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, deputatul Octavian Petric, a spus că revine mereu cu plăcere la Pişcari. “Aici, la Pişcari, a călcat Mica Sfântă. Este un loc care ne atrage. Am venit prima dată în campanie electorală, iar de atunci vin de fiecare dată cu plăcere, cu bucurie să particip la hramul bisericii, pentru că aici este un preot deosebit, mă refer la părintele Bota, care este şi la o frumoasă vârstă şi care este un om care aduce lumea la biserică. Vedeţi că dintr-un sat atât de mic s-a umplut biserica, ceea ce înseamnă că este iubit”, a precizat Octavian Petric.

    O istorie veche de secole
    Satul Pișcari, comuna Terebești, este o localitate atestată în anul 1326 cu numele de possesio Piscarcos, numele schimbându-se destul de des. Potrivit celor relatate de Szirmai Antal în Szatmar Varmegye, carte apărută în 1810 la Budan, Piskarkos, sat valah, adica românesc, cu biserică și preot, cultiva grâul, orzul, ovăzul, avea păduri, iar piețele erau situate la Sătmar și Carei. Cartea amintește de o serie de proprietari ai terenurilor începînd cu anul 1370 și până în 1660. Din Szatmar Varmegye, carte apărută la Budapesta, rezultă că terenul satului se cifra la 2.373 holde, iar după pacea de la Sătmar din 1660, groful Karoly Sandor a obținut domeniul și astfel satul a devenit proprietatea familiei Karoly pînă la mijlocul secolului al XIX-lea, poșta, gara și telegraful aflându-se la Tokesterebes-adică Terebești. Ar mai fi de amintit faptul că așa cum se consemnează de către Bujor Dulgău, în 1781 Piskarkusi avea sigiliu propriu rotund de 25 mm pe care era gravat un brăzdar și un fier de plug.

    Ciprian Mareş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE