Sărbători de iarnă făcute pe datoriemarisca

Sărbătorile de iarnă reprezintă pentru mulţi pensionari sătmăreni o povară financiară pe care nu şi-o pot permite din propriile lor buzunare. În această situaţie, apelează la serviciile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Satu Mare de unde împrumută banii necesari pentru a trece cu bine de aceste sărbători. În ultima perioadă, numărul solicitanţilor de împrumuturi a crescut considerabil, potrivit conducerii CARP Satu Mare.

Peste 650 de solicitanţi în luna noiembrie
Directorul CARP Satu Mare, Lucian Marişca, a afirmat că o mare parte dintre pensionari au solicitat împrumuturi încă din luna noiembrie a acestui an. Astfel, luna trecută au fost înregistraţi 651 de solicitanţi, care au împrumutat peste 1,63 de milioane de lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când 521 de solicitanţi au împrumutat peste 1,16 milioane de lei.
Pentru luna decembrie, aglomeraţia la ghişeele CARP este la fel de mare. Astfel că, în primele zece zile ale acestei luni, s-au împrumutat de la CARP peste o sută de pensionari sătmăreni. „Ne aşteptăm la o afluenţă şi mai mare de solicitanţi în perioada următoare, până la Crăciun, dar şi între cele două sărbători. Preconizăm că vom avea circa 500 de solicitanţi în această lună”, a mai afirmat Lucian Marişca.

O creştere asemănătoare a numărului de solicitanţi mai este înregistrată, an de an, şi în preajma sărbătorilor pascale.

Împrumuturi între 2.000 şi 2.500 de lei
Cele mai frecvente împrumuturi sunt cuprinse între 2.000 şi 2.500 de lei. „Sunt însă mulţi pensionari care împrumută sume foarte mici, de 50, 100 sau 150 de lei, pentru cheltuieli care nu suferă amânare. Însă noi îi servim pe toţi care apelează la ajutorul instituţiei noastre. În cel mult 20-25 de minute, membrii noştri se pot întoarce acasă cu banii solicitaţi fără niciun fel de problemă. Pe lângă dobânzile mici pe care le percepem, cei care solicită ajutorul nostru mai au şi avantajul că în prima lună nu trebuie să plătească rata”, a mai spus directorul CARP.

Majoritatea celor care împrumută în această perioadă o fac pentru a trece cu bine peste sărbătorile de iarnă. Însă mai sunt pensionari care solicită bani şi pentru alte cheltuieli mai mari cum ar fi schimbarea centralelor de apartament.

În afară de aceste împrumuturi, CARP Satu Mare mai oferă şi ajutoare nerambursabile, în funcţie de necesităţi, în urma unor anchete sociale făcute de asistenţii sociali ai instituţiei. „În acest an am acordat 12 astfel de ajutoare nerambursabile şi preconizăm că în cursul acestei luni vom mai acorda altele”, a mai spus Marişca. CARP Satu Mare numără în prezent 933 de membri.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts