Sătmărenii nu merg la medic nici pe gratismedic

Toţi sătmărenii care plătesc asigurări sociale de sănătate au dreptul la o consultaţie gratuită. Însă, de o jumătate de an, de când a intrat în vigoare noul pachet de servicii medicale de sănătate ce pune accent pe prevenţie, puţini sătmăreni au mers la medic. Şi asta cu toate că se plâng sistematic că vizita la medic este scumpă. Iată că, deşi este gratuită, prea puţină lume apelează la această facilitate. Semn că majoritatea sătmărenilor merg la medic doar când este obligatoriu.

Consultația preventivă este gratuită
Sătmărenii asiguraţi medical trebuie să ştie că pot beneficia gratuit de consultaţie preventivă. Iată ce prevede pachetul de servicii de bază în privinţa persoanelor care beneficiază de această consultaţie: „Toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani beneficiază de consultație gratuită o dată la trei ani, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc, finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare. Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se acordă anual“. În cazul persoanelor asimptomatice cu vârsta peste 40 de ani, consultaţia de prevenţie trebuie făcută anual.

Educaţie medicală precară
Cu toate acestea, unii medici de familie din Satu Mare recunosc, sub anonimat, că au făcut puţine consultaţii de prevenţie, pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi să meargă la medic fără să îi doară nimic. Dacă în urma consultaţiei se constată că pacientul are nevoie de investigații amănunţite, medicul de familie trebuie să recomande analizele necesare. Frecvent, pacienţii se confruntă cu lipsa plafonului. „Apar mai multe probleme pentru că, atunci când omul vine şi trebuie să facă mai multe analize, îl trimitem să le facă, dar nu mai găseşte plafon şi în consecinţă trebuie să scoată bani din buzunar. Ca medic recomanzi analizele, dar, dacă omul nu are bani, nu se tratează. Stăm destul de prost la prevenţie în general“, a adăugat un medic de familie din Satu Mare.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts