SEACID SRL- o nouă ţeapă a cuplului Băbăşan- Miculfratia_satmarenilor

Pentru a fraieri mai uşor unele primării să încheie contracte pentru construcţia de site-uri, cuplul Sergiu Băbăşan – Răzvan Micul a înfiinţat o firmă cu denumirea pompoasă de Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată (SEACID) SRL. Câteva zeci de primării au fost înşelate prin intermediul acestei firme, care le-a perceput 1.500 de euro pentru un amărât de scaner lăsat în custodie. Ulterior firma SEACID şi-a cedat creanţele către o altă firmă a cuplului Băbăşan-Micul, deja celebra Kyo Inc. În prezent, firma a intrat în insolvenţă.

Acelaşi mod de operare ca şi în cazul Kyo Inc

Potrivit portalului instanţelor de judecată din România, în anii 2010, 2011 şi 2012, aproape 50 de primării din întreaga ţară au fost date în judecată de firma Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL, aparţinând sătmărenilor Sergiu Băbăşan şi Răzvan Micul.

Metoda de lucru a celor doi sătmăreni a fost descrisă de săptămânalul Bihoreanul. Primarul comunei Avram Iancu, Teodor Matica, a păţit-o aproape la fel, cu diferenţa că, atunci când s-a trezit cu factura şi a aflat că are de achitat penalităţi, a început să le plătească. Dar tot degeaba, căci i-au fost calculate altele. “Prin 2009, a venit cineva care a spus că este de la Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată, şi că toate primăriile trebuie să-şi facă arhive electronice”, a declarat primarul comunei Avram Iancu, Teodor Matica. Din cauza denumirii, omul a crezut că avea de-a face cu o instituţie a statului, dar se înşela – era tot un SRL, şi tot al aceluiaşi sătmărean care deţine şi Kyo Inc, Sergiu Băbăşan, însă înregistrat la Braşov. Numai că asta avea s-o afle mai târziu, după mai bine de o lună, când s-a trezit cu o factură ce stipula o valoare iniţială de 7.000 lei, dar cu penalităţi de 1% pe zi. Speriat, primarul a dispus plata, dar între timp firma dăduse deja în judecată Primăria. Iar la Braşov a câştigat procesul, demonstrând că instituţia i-a achitat doar suma din contract, nu şi penalităţile. La capătul litigiului, încheiat după trei ani, datoria se ridicase deja la 80.000 lei, scriu jurnaliştii de la Bihoreanul.

Ţepe ordinare cu scannere
Şmecheria firmei din Braşov este destul de simplă, arată ziarul Pandurul din Gorj, dar primarii au fost derutaţi în principal din cauză că nu înţeleg termeni informatici, dar şi pentru că nu au citit ce semnează. Primarii spun că li s-a propus să li se lase un scanner în custodie gratuită şi că vor primi un soft cu care să îşi arhiveze documentele în format .pdf. Pentru necunoscători, precizăm că orice scanner face asta şi are în cutie softurile necesare.

Primarii nu au citit cu atenţie Acordul prin care s-au angajat să plătească softul cu mii de euro, punctul cu pricina, scris cu litere foarte mici, sunând astfel: “Tariful aferent licenţei neexclusive principale (licenţă master – incluzând programul server al S.E.A.) este de 1.500 de euro, iar preţul fiecărei licenţe secundare (licenţă client – staţie de lucru) este de patru sute de euro)”. Iar până la acest punct din acord mai sunt alte câteva zeci scrise într-un limbaj la fel de complicat, care probabil că i-a descurajat pe semnatari să citească până la capăt.

Primarii localităţilor Băleşti, Dăneşti, Licurici, Văgiuleşti, Runcu, Roşia de Amaradia, Samarineşti, Cruşet, Cătunele, Brăneşti, Urdari, Săuleşti, Alimpeşti şi Stoina au fost păcăliţi de reprezentanţii firmei de la Braşov, mai scrie Pandurul.

Contracte cu penalităţi cămătăreşti
Metoda cămătărească de calcul a penalităţilor de întârziere prevăzute în contractele încheiate de firma Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL este confirmat şi de sentinţa prin care comuna Bogdana a pierdut procesul cu firma cuplului Sergiu Băbăşan- Răzvan Micul la Tribunalul Teleorman în 2010. “Respinge ca nefondată excepţia necompetenţei materiale, invocată de către debitoare. Admite cererea având ca obiect emitere ordonanţă de plată formulată de creditoarea SC Sistemul electronic de arhivare, criptare şi indexare digitală SRL împotriva debitoarei Unitatea administrativ teritorială comuna Bogdana . Somează debitoarea Unitatea administrativ teritorială comuna Bogdana să achite creditoarei SC Sistemul electronic de arhivare, criptare şi indexare digitală SRL suma de 10.296,72 lei reprezentând contravaloarea serviciilor de licenţiere neexclusivă, furnizarea de aparatură şi echipamente ; suma de 22.546,24 lei penalităţi de întârziere şi suma de 39 lei cheltuieli de judecată, în termen de 30 zile de la data comunicării prezentei ordonanţe de plată. Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare . Pronunţată în şedinţă publică azi 13.09.2010”. Cu alte cuvinte, pentru serviciile în valoare de 10.296 lei facturate de societatea comercială, Primăria Bogdana a fost obligată să achite penalităţi de întârziere de 22.546 lei. Primăria respectivă ar fi scăpat mai ieftin chiar dacă s-ar fi împrumutat de la cel mai veros cămătar din România.

Creanţe cesionate, datorii abandonate
Interesant este faptul că firma Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL şi-a cesionat celebrei firme Kyo Inc creanţele înregistrate faţă de primăriile pe care le-a ţepuit. Cel puţin aşa reiese din sentinţa din 29.02.2012 a Tribunalului Braşov prin care Primăria Vadu Izei a pierdut procesul intentat de Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL şi Kyo Inc. “Admite cererea formulată de petenta SC Kyo Inc SRL succesor cu titlu particular al cedentei SEACID SRL şi în consecinţă dispune investirea cu formulă executorie a sentinţei civile 407/C/09.04.2009 , pronunţată în dosarul numărul 2519/62/2009 al Tribunalului Braşov”, se arată în sentinţă. În august 2014, Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL a intrat în insolvenţă.

Firma Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL a fost înfiinţată în 2007, având sediul la Braşov, iar în 2011 acesta a fost mutat la Bucureşti, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Acţionarii firmei erau Sergiu Băbăşan şi firma Kyo Inc, iar administratorul era Răzvan Micul. Cei doi sătmăreni au fost asociaţi şi în firma Kyo Inc până în mai 2010, când şi-au cesionat părţile sociale deţinute unor firme de tip off-shore din Cipru pentru a scăpa de datoriile de peste un milion de euro.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts