Tradiţia este la ea acasă la Negreşti-Oaştarg

Cadouri inedite, accesorii și decorațiuni de iarnă, bijuterii unicat, cosmetice naturale, ceramică, felicitări realizate de artiști cu drag de frumos, oșencuțe din porțelan și alte obiecte tradiționale oșenești puteți cumpăra de la Târgul Darurilor de Crăciun dechis sâmbătă la Muzeul din Negrești-Oaș. Târgul, care s-a bucurat de mare succes în prima zi, va fi deschis și duminică, între orele 10.00 – 19.00 şi este organizat cu susținerea Primăriei și Consiliului Local Negrești-Oaș.

Tradiţia oşenească, bine reprezentată
Nu a lipsit nici Anica Mare, cunoscută sub pseudonimul de “Mama păpuşilor”. “Avem tot felul de păpuşi îmbrăcate în port popular, băieţi şi fete, pălării, mărgele, zgărduţe. O masă plină şi bogată cum este întotdeauna pe unde mă duc”, ne-a spus Mama păpuşilor. La rândul ei, Floare Finta – o altă luminătoare a satului şi un veritabil tezaur viu – a declarat cu tristeţe că nu prea mai există tineri care doresc să ducă mai departe tradiţia. “Eu am venit cu pălării, străiţi, păpuşi mireasă, tricolorul românesc făcut din mărgele. Sunt puţini cei care vor să ducă această tradiţie mai departe, căci spun că nu ştiu, nu vor să facă, cică nu se mai poartă acuma. Fetele tinere au alte preocupări”, a precizat Floare Finta.

Implicarea reîmprospătează memoria
Unul dintre organizatorii acestui eveniment, Ileana Horoba, a declarat că prin implicare se pot scoate la lumină şi se pot promova tradiţiile populare. “În calitatea mea de simplu cetăţean, iar apoi de artist, am simţit nevoia că trebuie să se întâmple ceva şi în oraşul meu, pentru că încă din studenţie am umblat la târgurile din marile oraşe ale ţării. Acolo unde lucrurile funcţionează oamenii trebuie să se implice. Dacă noi nu ne implicăm, atunci cine?! Acum şapte ani am făcut primul târg în Baia Mare, iar de atunci ecoul a funcţionat. În primăvara acestui an am fost invitaţi şi la Viena să facem un frate mai mic al târgului nostru. Este o onoare şi o bucurie că observă că se întâmplă lucruri bune şi vor să le multiplice”, a declarat Ileana Horoba.

Concert de colinde
Tot în spiritul sărbătorilor de iarnă, sute de negreșteni au participat, duminică, la Concertul de colinde de la Catedrala Ortodoxă, organizat de Primăria Negrești-Oaș, Casa de Cultură și Protopopiatul Ortodox Oaș. Concertul de colinde a fost susținut de copiii de la Grădinița nr 7, Grupul coral de laŞcoala 1 si Şcoala 3 condus de Luciana Denghel, Grupul coral de la Liceul Teoretic, Beata Barla, surorile Lauran, Corala Teologilor din Baia Mare, Maria Tripon si Ansamblul Sanzienele, Grupul folcloric ” Flori de cantec romanesc”, colindatori din Grosii Tiblesului – Maramures, corala Catedralei Ortodoxe din Negresti Oas.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts