Unde se va opri Craiova Cosmica?A fost, pe vremuri, Craiova Maxima. O echipă inegalabilă, care făcea să zboare spre cer mii de căciuli oltenești, la golurile din marile confruntări europene cu Fiorentina, Bordeaux sau Kaiserslautern. Nume precum Ștefănescu, Crișan (Dumnezeu să-i odihnească!), Lung, Negrilă, Tilihoi, Ungureanu, Balaci, Țicleanu, Donose, Irimescu, Beldeanu, Cămătaru, Cârțu, Geolgău erau cunoscute pe toate maidanele României.

Craiova Maxima a murit însă puțin câte puțin, iar în anii din urmă a fost dusă la groapă cu preoți și fanfară. Chiar dacă Adrian Mititelu, patronul Gură-Mare, a scos-o din cavou și a pus-o în geam ca să zică lumea că a înviat mătușa – veniți, cumetrelor, să vedeți minune ce nu s-a pomenit! -, biata Maxima era moartă de-a binelea, fără-de-lumină și nespovedită.

Cine credea că de sub lespedea rece va scoate capul, cândva, o rudă vitregă a marii echipe de odinioară, capabilă să bage spaima în noua boierime a fotbalului românesc? Când au văzut-o bântuind prin Lunca Jiului, precupeții au jurat că dacă n-o fi Petrache Lupu de la Maglavit, atunci sigur e vreun moroi care-și face damblaua băgând în boală oameni cumsecade.

Moroiul nu era însă moroi, ci un ghem de ambiții pritocite în anii de restriște ai fotbalului craiovean și înțelept țesute pe o tibie a Craiovei Maxima (Sorin Cârțu) și pe un peroneu al Craiovei post-Maxima (Emil Săndoi).

Revenirea Băniei în Liga I a fost însoțită de un oftat prelung, iar primele rezultate au confirmat neîncrederea: după șase etape, echipa antrenată de Jerry Gane ocupa ultimul loc, cu zero victorii, două remize și patru înfrângeri, golaveraj 4-14, la care se adăuga eliminarea din Cupa Ligii (0-1 cu Rapid).

A fost momentul când în scenă au intrat Cârțu și Săndoi. Ce a urmat ține de domeniul miracolului: 12 meciuri fără înfrângere, dintre care 10 în campionat și două în Cupa României. Seria din campionat este incredibilă: Craiova nu s-a încurcat cu remize, ci a mers aproape numai din victorie în victorie. Iată: 1-0 (a) cu Oțelul, 2-0 (d) cu U Cluj, 1-0 (a) cu ASA Târgu Mureș, 1-1 (d) cu Dinamo, 1-1 (a) cu Concordia Chiajna, 3-2 (d) cu FC Brașov, 2-1 (a) cu FC Botoșani, 3-1 (d) cu CSM Iași, 2-0 (a) cu Rapid, 2-0 (a) cu Ceahlăul Piatra Neamț.
Bilanțul acestor ultime 10 etape este de-a dreptul fabulos: opt victorii, două remize, zero înfrângeri, golaveraj 18-6! Adăugați, în acest interval de timp, și victoriile din Cupa României, 2-1 (d) cu CS Caransebeș și 2-1 (a) după prelungiri cu Viitorul Constanța, și aveți imaginea unei Craiove aflate în zodia succesului.

Redevenită echipa-fanion a Olteniei, Craiova a urcat până pe locul 4 și simte deja parfumul cupelor europene. Juveții tandemului Cârțu-Săndoi sunt neînvinși de trei luni, ultimul lor eșec fiind usturătorul 0-5 în deplasare, pe 31 august, cu Astra Giurgiu.

Cifrele le zâmbesc lui Bălgrădean, Vătăjelu, Târnăcop, Brandan, Băluță, Ferfelea și Bawab: Craiova este liderul ultimelor 10 etape (7-16) în Liga I. Ierarhie care arată astfel:
1. CS U Craiova 10 8 2 0 26p
2. Steaua 10 8 1 1 25p
3. CFR Cluj 10 6 2 2 20p
4. Petrolul 10 5 3 2 18p

După aceste cifre, pare să avem de-a face cu Craiova Cosmica. Să nu ne grăbim însă: actuala echipă din Bănie se află la ani-lumină de Craiova Maxima. Mai e nevoie de confirmări în competițiile interne (campionat + Cupă), dar și de un parcurs spectaculos în cupele europene, pentru a accepta chiar și o simplă comparație cu echipa din urmă cu trei decenii. Mai e nevoie și de jucători promovați în echipa națională, și de un stadion-vulcan ca pe vremuri…

Important e că s-a creat germenele unei construcții frumoase. Din acest punct, renașterea Craiovei chiar pare posibilă. Cu o condiție: să nu-și bage coada tot felul de drăcușori…

Grigore Cartianu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts