More


  Victorie pro-europeană în Republica Moldova

  - Advertisement -

  Cetăţenii Republicii Moldova au fost aşteptaţi duminică la urne pentru alegerea viitorului parcurs al ţării lor. Pe bună dreptate, analiştii au definit scrutinul ca unul esenţial pentru o opţiune clară între Est şi Vest, între Uniunea Vamală, proiectul politico-economic al Rusiei, şi Uniunea Europeană, către care Chişinăul a făcut paşi importanţi. În mod concret, alegerile au vizat reconfigurarea Parlamentului şi, pe baza noii structuri, posibila modificare a formulei de guvernare. Nu în ultimul rând, legislativul de la Chişinău este cel care alege şi preşedintele ţării, ceea ce a generat un plus de importanţă pentru alegerile de duminică, acestea fiind considerate cele mai importante din istoria postsovietică a Republicii Moldova. Cu implicaţii majore pe plan intern, dar şi extern.

  În total, pentru aceste alegeri au fost deschise 2.073 de secţii de votare, din care 95 peste hotarele ţării. Pe listele electorale au fost înscrişi 3,2 milioane de alegători, iar prezenţa la vot a fost de 56,9 %. Rezultatele furnizate de Comisia Electorală Centrală confirmă că partidele care îşi doresc o apropiere de Uniunea Europeană conduc în faţa celor care vor să revină în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse.

  Împreună, formaţiunile pro-europene – Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal – vor avea majoritatea în Parlament. Adică 55 de mandate din totalul de 101. Ceea ce înseamnă că Mihai Ghimpe, Vlad Filat şi Marian Lupu, liderii celor trei partide pro-europene vor rămâne la putere. Ei vor negocia împărţirea funcţiilor în guvern, ştiut fiind că programul de guvernare pe relaţia cu Uniunea Europeană este deja făcut. Premier ar putea fi Vlad Filat, dar dacă el vrea să candideze la Preşedinţie, ar putea rămâne Iurie Leancă.

  Din motive binecunoscute, cetăţenii României salută rezultatele alegerilor din Republica Moldova cu satisfacţie şi cu dorinţa fermă ca ţara noastră să fie în continuare un partener apropiat al aspiraţiilor pro europene ale fraţilor de peste Prut. La fel apoi, în aceeaşi perspectivă, în contextul geopolitic actual marcat de criza ucraineană, Uniunea Europeană are datoria să-i ofere guvernului de la Chişinău un calendar clar al posibilei integrări europene a ţării.

  Voicu D Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img